Az ötvenedik, szeptemberben megjelenő összevont lapszám egyben az utolsó is lesz. Az online kiadás – kötetlenebb formában – továbbra is működik majd.

A cikk a hirdetés után folytatódik“A döntés alapvetően az enyém, amit szerencsére a csapat megértett és elfogadott. Én fáradtam bele, érzelmileg, fizikailag és anyagilag is, a magazin működtetésével járó küzdelmekbe” – írja a Pécsi Borozó oldalán Győrffy Zoltán, főszerkesztő, alapító és kiadó.

A Szabad Pécs kérdésére az újságíró elmondta, hogy nem kizárólagosan, de végül a koronavírus-válság küldte padlóra kiadót. A cég bevételei ugyanis alapvetően az eladott példányszámokból, a hirdetésekből és a rendezvényekből álltak össze. Mindhárom fronton nagyon súlyosak voltak a veszteségek, gyakorlatilag minden idei rendezvényt törölni kellett, így a korábbi egyensúly felborult. “Januárban még nagyon bizakodó voltam az idei évvel kapcsolatban” – tette hozzá Győrffy Zoltán.

Azt is megkérdeztük, hogy mennyi esély van a visszatérésre, akár egy újfajta közösségi finanszírozási háttérrel? A főszerkesztő szerint erre nem nagyon lehet számítani, mivel az ehhez szükséges munkát nem látja, hogy érdemes volna beletenni. Ugyanakkor a Pécsi Borozó online biztosan frissülni fog, ugyanis a magazin mögött álló közösség ehhez kellően erős.

Pécsi Borozó 50

A magazinnak eredetileg a Pannon Borrégió, azaz a Pécsi, Villányi, Szekszárdi és Tolnai borvidék volt a fókuszában, de balkáni, közép-európai kitekintés a kezdetektől jelen volt a kiadványokban. A 2007 óta negyedévente jelentkező Pécsi Borozó közben többször váltott dizájnt és bővült a tematikája. A legnagyobb váltásra 2016-ban került sor, amikor formátumában és terjesztésében is megújult a magazin. A korábban ingyenes újság az ország minden táján elérhetővé vált és 100-200 közötti oldalszámmal jelent meg. A tematikája is bővült. Győrffy Zoltán a Szabad Pécsnek úgy fogalmazott, hogy a célja mindvégig az volt, hogy jó borokról, minőségi gasztronómiáról közérthetően, de hitelesen számoljanak be.

Győrffy Zoltánnal a Szabad Pécs heti podcastjában, a Szabad Péntekben májusban beszélgettünk:

A borászatokat is magával ránthatja a vendéglátás, de a pécsi borvidék még jól is kijöhet a válságból

Listen to this episode from Szabad Péntek – A Szabad Pécs heti podcastja on Spotify. Számtalanszor elhangzott már ebben az adásban, hogy a koronavírus az élet minden területén érezteti a hatását. A tágabb borászati szektorban ez a hatás leginkább közvetett, de így is jelentős.

Disclaimer: A cikk szerzője 2013-től munkatársa, 2016-2018 között a Pécsi Borozó szerkesztője volt. És nagyon hálás azért a sok élményért és minőségi szemléletért, amit a laptól, és a kiadótól kapott.

KategóriákJAZZ