Egy hónapra elrendelte a Pécsi Járásbíróság K. Z. és 11 társa letartóztatását bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Járásbíróság pénteki közleménye és a rendelkezésre álló adatok szerint K. Z. és fia, K. R. Z. 2019. év elejétől 2020. augusztus 26. napjáig ismeretlen személytől kábító hatású anyagokat tartalmazó porokat szereztek be. Ezeket K. R. Z. és további három gyanúsított – akik közül ketten a porok értékesítésében is részt vettek – egy pécsi lakókocsiban acetonnal keverték, orvosi zilizzel felitatták, majd kiszárították és egységes adagokra osztották annak érdekében, hogy azok fogyaszthatók és értékesíthetők legyenek.

Az elkészített új pszichoaktív anyagokat K. R. Z. átadta az értékesítéssel megbízott kilenc gyanúsított-társának, akiknek egy része hét állandó pécsi helyszínen – nagyrészt társasházi lakásokban – adta el a kábító hatású anyagokat ismeretlen személyeknek, a többieket pedig K. R. Z. napi szinten telefonon keresztül utasításokkal látta el, hogy hova, kihez menjenek az új pszichoaktív anyagokért, és mit kell a fogyasztóknak értékesíteni.

K. Z. és K. R. Z. a gyanúsítottak közreműködésével Pécs belterületén hetente többszáz gramm mennyiségben értékesítettek új pszichoaktív anyagot. A gyanúsítottak – akik közül a legtöbben többszörösen büntetett előéletűek – a bűncselekményt szervezetten követték el.

Mint írták, a gyanúsításban szereplő bűncselekmény magas büntetési tételére tekintettel megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, továbbá attól is, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével, illetve a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek jogellenes befolyásolásával.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak az adatok szerint a megélhetésüket – legalább részben – a fenti bűncselekményből fedezték, megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsítottak és védőik azonban a szabadlábra helyezésért, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendeléséért jelentettek be fellebbezést a határozat ellen, így a bíróság határozata egyelőre nem végleges.

KategóriákPOP