A miniszterelnök erről pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt. Közben a tegnapi 33 után, ma 24-gyel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktor azt mondta, hogy önkéntes részvétel nélkül semmilyen védekezés nem lehet sikeres. Egy ország védekezésének minőségét alapvetően nem a kormány tevékenysége, hanem az ország intelligenciaszintje határozza meg – tette hozzá. Kiemelte, a pápai és mezőkövesdi tömeges fertőzések is úgy történtek, hogy köhögő és lázas emberek olyan helyre mentek, ahol sokan voltak.

Orbán Viktor aláhúzta: az operatív törzs folyamatosan dolgozik, emellett lassan látható lesz az a tudományos-fantasztikus filmekre emlékeztető szerelést viselő speciális egység is, amely a gócpontok kialakulásakor végez majd elkülönítést.

Átsorolták Spanyolországot

Tegnap, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány.

Hangsúlyozta: nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban – a balti államok és Finnország kivételével – lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon – tette hozzá.

Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már ott sem alacsony. Beszámolt arról, hogy a szerdai ülésén a kormány úgy értékelte, romlik a koronavírus-járvány miatti helyzet Európában, van ahol “elég drámai számok vannak”. Megjegyezte, hogy Spanyolország mellett más országok is szóba kerültek az átminősítéskor, de azoknál kevésbé radikális volt az emelkedés, ezért egyelőre kivárnak.

A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást – mondta a miniszter.

Hazai adatok

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. 

A legfrissebb hivatalos, pénteki adatok szerint 24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4621 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 602 főre emelkedett, 3464-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő. Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Vakcinakapacitás

Szintén a kormányinfón a koronavírus-vakcina beszerzésére vonatkozó kérdésre a Gulyás Gergely azt is közölte: egyelőre kutatások folynak, de a magyar kormány is élt a lehetőséggel, és majdnem 5 millió vakcinára kötött le kapacitást. Ugyanakkor jelezte: nem szeretne olyan reményt kelteni, ami pillanatnyilag nem megalapozott, hiszen nem tudják, mikorra készülhet el a vakcina. Az Európai Bizottság egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy mintegy 300 millió egység vakcinát foglal le.

Ha pécsiként tüneteket észlel

Június 2-ától a PTE Klinikai Központ Koronavírus Ellátó Központ sürgősségi betegfogadó egysége a Rákóczi út 2. szám alól a Janus Pannonius Klinikai Tömb Sürgősségi Betegellátó Osztályra (7624 Pécs, Ifjúság út 13.) költözött. A járványügyi helyzet kedvező alakulása ellenére továbbra is kérik betegeiket, hogy ha akut légúti tünetei vannak (lázas, köhög vagy hirtelen jelentkező légszomja van), akkor először telefonon keresse fel a háziorvosát!

Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a beteg további kivizsgálása indokolt, akkor a Janus Pannonius Klinikai Tömbben (volt 400 ágyas klinika) található Sürgősségi Betegellátó Osztályt kell felkeresni.

KategóriákMETÁL