Sajtóközleményben jelentették be kedden este a Pécs Pride szervezői, hogy meghívják Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert a szeptember 18-i Pécs Pride-ra, mivel elítélte Parragh László, az MKIK elnökének elhíresült, homofób felszólalását.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Mélységesen helytelen, amit ő mondott, én ezzel nem értek egyet, és abban a kormánynak is mindig határozott volt az álláspontja, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon élheti az életét” – ezt a 24.hu szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter mondta a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a minap, az Országos Szakképzési Tanévnyitón, Csongrádban mondott nagy vihart kavart, homofób részleteket tartalmazó beszédet. Parragh többek közt azt mondta, hogy már nehezen viseli, „amikor mondjuk a 9 éves kisfiamat a tanár úgy segíti fel a létrán vagy a kötélen, hogy egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik. Tehát ebben egy nagyon nehéz korszaknak nézünk elébe, amiben mindenkinek el kell számolni a lelkiismeretével, hogy meddig és hogyan megy el ebben.”

A Pécs Pride szervezői Novák nyilatkozata után, kedden este küldtek sajtóközleményt lapunknak is, amelyben hírül adták, hogy meghívták Novák Katalint a szeptember 18-i Pécs Pride-ra, amelyről éppen ma írtunk részletesen.

Több száz rendőr, politikusok, ellentüntetők – és kordonok közt tartják meg az első vidéki Pride-felvonulást

A meghíváshoz támogatólag csatlakozott a Budapest Pride szervezőcsapata is.

A pécsi szervezők egyebek mellett azt írták, hogy örömmel értesültek arról, hogy Novák is elítélte Parragh László szándékosan félrevezető, melegellenes hangulatkeltő beszédét, éppen ezért meghívják a Pécs Pride-ra, ami „egy olyan történelmi eseményre, ami minden magyar demokrata életében egy mérföldkövet kell, hogy jelentsen”.

A sajtóközleményben idézett levél, szó szerint:

„Tisztelt Novák Katalin!

Örömmel értesültünk róla, hogy Ön is elítélte Parragh László szándékosan félrevezető, melegellenes hangulatkeltő beszédét.

Ezért tisztelettel szeretnénk meghívni egy olyan történelmi eseményre, ami minden magyar demokrata életében egy mérföldkövet kell, hogy jelentsen. Szeptember 18-án rendezzük meg Magyarország első vidéki pride felvonulását, Pécsett.

Az I. Pécs Pride Felvonulást egy egyhetes emberi jogi fesztivál előzi meg, “Freedom of My Identity” címmel, ahol nemzetközi emberi jogi konferenciát, különböző szemináriumokat, műhelymunkákat, panel- és kerekasztalbeszélgetéseket, kulturális és gasztronómiai eseményeket kívánunk az emberi jogok témájában bemutatni. A fesztiválon kiemelt fókuszt kap a pécsi nemzetiségek, a cigányság, a zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség.

Az egyhetes emberi jogi fesztivál zárórendezvénye az I. Pécs Pride Felvonulás, melynek szlogenje: “Bárhol szabad!”. Egyetértünk Novák Katalinnal abban, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon kell, hogy élhesse az életét. Az államnak feladata, hogy támogassa a családokat, és minden család számára biztosítsa a megfelelő jogi és társadalmi védelmet; biztosítsa a családoknak az örökbefogadáshoz, a mesterséges megtermékenyítéshez és a házassághoz való lehetőséget, szexuális orientációtól függetlenül – hiszen az minden állampolgárnak a magánügye.

Az LMBTQ+ emberek jogi és társadalmi egyenlősége ezzel szemben közügy: ezért is szerveztük meg Magyarország első vidéki LMBTQ felvonulását. A Pécs Pride a közösségeinkről és a hídépítésről szól. Azokról a hidakról, melyekkel átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket. 

Ez pedig túlmutat az LMBTQ+ közösségen! 2021-ben, Magyarországon számos csoport tagjait éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, az iskolában, a családjában és az utcán egyaránt. Százezrek félnek attól, hogy bántalmazzák őket azért, mert mernek bátrak és önvalósak lenni. Nem elégszünk meg azzal, ha megtűrnek minket! Felemeljük hangunkat az LMBTQ+ emberekért, a Romákért, a Zsidó közösségekért, a helyi nemzetiségi csoportokért és azokért az Emberekért, akiknek 2021-ben, Magyarországon félniük kell. Nyitott szívvel várunk mindenkit, aki egyetért a fenti céljainkkal,  akár az LMBTQ+ közösség vagy más kisebbségi csoport tagjaként, támogató szülőként vagy barátként, mindenki jelenléte fontos! 

Meghívjuk Novák Katalin családokért felelős minisztert: ünnepeljük együtt a sokszínűségben rejlő értékeket, az egyén szabadságát és az összefogás erejét. Mutassuk meg szeptember 18-án, hogy bárhol szabadok lehetünk!

Szeretettel várva Miniszter asszony válaszát,

a Pécs Pride-ot és a Freedom of my Identity fesztivált szervező

Diverse Youth Network”

Címkék:
KategóriákMETÁL