Éppen 60 éve alapították meg a Mecseken a Pécsi Állatkertet. A pécsi zoo-t a helyi közösség összefogása hozta létre, az itt élők saját kezűleg építették fel a Dél-Dunántúl mai napig egyetlen klasszikus, nagy állatkertjét. Most pedig első ízben egy olyan új kifutót építhetnek, amelyet közösségi finanszírozásnak köszönhetően hozhatnak létre. Egészen biztosan új közönségkedvenc vörös panda ikerpár érkezik Pécsre ősszel Franciaországból – nekik építik meg az új kifutót az adakozás után.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz elmúlt évtizedek alatt az állatkert és akvárium-terrárium jelentős változásokon ment keresztül, 2016-tól pedig egy szinte teljesen megújult intézmény fogadja az állatok és a természet szerelmeseit, olvasható a pécsi zoo péntek délutáni közleményében.

Arról is beszélnek az idén az alapítás miatt jubileumi évet ünneplő állatkert közleményében, hogy az elmúlt évek szakmai sikereinek is köszönhetően 2019-ben a Pécsi Állatkert tagja lett a világ egyik legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, így az intézmény egyre több fajmegmentő- és tenyészprogramhoz is csatlakozhat, ezzel is betöltve küldetését.

A vörös panda a Himalája, elsősorban Nepál, Kína, India területén fordul elő, mára már veszélyeztetett faj, melynek fennmaradásáért az állatkertek közös erővel küzdenek. A Pécsi Állatkert évek óta csatlakozni kívánt a vörös panda fajmegmentő- és tenyészprogramjához, idén pedig a faj koordinátorának engedélyével erre lehetőség is nyílt.

Azt írták, hogy a koronavírus-járvány hatása komoly gazdasági kihívások elé állította az intézményt. Ebben a nehéz időszakban mutatkozott meg ismét a helyi közösség összefogása és a zoo iránt tanúsított szeretete, hiszen a zárvatartás közel két hónapos időszaka alatt számottevő pénz- és takarmányadomány érkezett az állatkert részére.

A helyiek összefogása, a közösség ereje a Pécsi Állatkertnek az előre kitűzött kétmillió forintos célösszeget jelentősen meghaladó, 2 millió 450 ezer forintos eredménnyel zárulhat a vöröspanda-kifutó megépítésére a Tőkeportál oldalán indított közösségi finanszírozási kampány, újságolták a hírt.

A pécsi zoo-t két nagy, Pécsett érdekelt telekommunikációs cég is segítette, valamint 57 további magánszemély és vállalkozás támogatta a szerintük “mostanra jelképet is hordozó kifutónak” a megépítését.

A vöröspanda-kifutó megépítésére szeptember végéig kerül sor, így a Pécsi Állatkert kora ősszel fogadhatja Franciaországból az egyéves pandaikerpárt.

Normandiából költöznek Pécsre

Azt még egy korábbi közleményben adta közre a pécsi zoo, hogy a kis panda nőstény ikerpár 2019. július 6-án látta meg a napvilágot Franciaországban, a normandiai Hermival-les-Vaux településen található CERZA Állatkertben. Az ikerpár Pécsre költözéséről 2020 elején született fajkoordinátori döntés, köszönhetően annak, hogy a Pécsi Állatkert tavaly szeptemberben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagjává vált.

KategóriákMETÁL