Vasárnap, 82 éves korában elhunyt Jiří Menzel. A világhírű, Oscar-díjas cseh filmrendező halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé a Facebookon.

Jiří Menzel 1967-ben kapott Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért. Ami ráadásul az első nagyjátékfilmje volt. Azt a mozit is, mint több más, világszerte ismert filmjét, Bohumil Hrabal regénye alapján készítette. Menzel egyik legnagyobb és leghíresebb alkotója volt a cseh filmes újhullámnak. Elsősorban filmrendezőként gondolnak rá, de amellett rendezett színházban is, forgatókönyvíró is volt, sőt 80 filmben színészként szerepelt, egyik utolsó ilyen munkája a szintén Oscar-díjas magyar rendező, Szabó István Szabó Magda azonos című regényéből forgatott Az ajtó című filmjében vállalt szerep megformálása volt.

Ez is mutatja, hogy a Magyarországon kifejezetten ismert és kedvelt Jiří Menzel kiváló kapcsolatban volt sok közép- és kelet-európai alkotóval, köztük több magyar filmessel is.

Több alkalommal is járt Magyarországon, sőt Pécsett is láthattuk őt: az EKF évében, 2010-ben, a II. CinePécs Filmfesztiválon ő volt a zsűri elnöke.

Sajnos a következő baranyai meghívásának nem tudott eleget tenni, 2013-ban részt vett volna az Ördögkatlan Fesztiválon, de szívprobléma miatt éppen akkor kórházba került, és le kellett mondania az utat és a részvételt.

KategóriákGyász