PÉCS Naponta háromszor, reggel hétkor, délben és este hétkor. Ugyanis ezekben az időpontokban kongatják meg a harangokat a pécsi Széchenyi téren álló dzsámi mögötti haranglábnál. A Szabad Pécs június végén írt arról, hogy hónapok óta nem hallható a harangozás előtti és utáni, kifejezetten ide írt kísérőzene, a harangokat némán engedi fel és ereszti le a hidraulika. Azóta azonban kicserélték a biztosítékokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikMerthogy csupán ez hibádzott, amint azt június végén lapunknak a Pécsi Egyházmegye elmondta: ?A Belvárosi templom mögött található harangok elnémulása mögött egyszerű fizikai ok áll: a harangok működtetéséhez szükséges áram és a templom körüli díszvilágítás közös biztosítékkal védett, ez azonban nem bírja el ezt a terhelést. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetni a harangjátékot. A Pécsi Egyházmegye várja az önkormányzattól a biztosítékok cseréjét, ez azonban elhúzódik. Ezt követően nem lesz akadálya a harangjátéknak.? 

A jelek szerint a pécsi önkormányzat azóta intézkedett, kicserélték a biztosítékokat nagyjából ugyanis egy hete ismét hallható a kísérőzene az egykori Szent Bertalan templom helyén és köveiből, az 1560-es években emelt Gázi Kászim pasa dzsámijánál. Ami ma már katolikus templom, ezért emelték végül 2004-ben a 13 méter magas harangtoronyot.  A gregorián stílusú kísérőzene Kircsi László oboaművész, pécsi zeneszerző. A Zeneművészeti Intézet nyugalmazott igazgatója Gulácsi János Tüke-díjas óraműkészítő mesterrel együttműködve alkotta meg a ma már újra hallható kísérőzenét.

Ilyen volt (2017. július 8.)

 

És ilyen lett (2017. július 11.) 

KategóriákPOP