És persze a már jól ismert kordonszalagból is jutott kedden reggel a Zsolnay Kulturális Negyed északi és déli oldalát a főút felett összekötő gyalogoshídra. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódik



16.16 ZSÖK: A negyed nem közterület

A Zsolnay Kulturális Negyed valóban nem közterület, csupán a köz számára nyitvatartási időben megnyitott magánterület. A gyalogoshídon közlekedésbiztonsági szempontból hatóságilag tilos elhelyezni bármilyen molinót. Emiatt a ZsÖK sem használta soha ezt a – valóban látványos – felületet saját marketingcéljaira sem, hiszen elsődleges a híd alatti úton közlekedők biztonsága, írta a ZSÖK kérdéseinkre kedden délután.

Hozzátették: A ZsÖK vezetősége nyitott a párbeszédre, ezért azt kéri a szervezőktől, hogy az esetleges jövőbeli demonstrációk tervezésénél egyeztessenek a lehetőségekről, hiszen számos olyan szabály (például a műemlék épületek védelme, közlekedésbiztonsági jogszabályok stb.) merülhet fel, ami miatt indokolt az előzetes megbeszélés.

Korábban írtuk

Az egyetemfoglaló színművészetis hallgatók melletti kiállás molinóját tették ki kedden reggel Free SZFE-felirattal pécsi civilek. Azt még sikerült elérniük, hogy kitegyék a molinót, de már akkor is ott teremtek a biztonsági őrök és próbálták szerintük jobb belátásra bírni a civileket.

Azt ismételgették, hogy magánterületen vannak, sőt az is elhangzott, hogy másnak a kertjébe sem tehetnek ki ilyesmit, a civilek viszont a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoztak. Az őrök már a civil akció közben is tépkedtek le a szalagokból, de a molinót csak azt követően vették le a hídról, hogy a civilek távoztak, miután kifeszítették az egyetemi átalakítás ellen tiltakozó, és az egyetemfoglaló színművészetis diákok melletti transzparenst.

Az alábbi videót a molinó kihelyezéséről az akcióban részt vevő egyik pécsi civil bocsátotta a Szabad Pécs rendelkezésére.

Írtunk kérdéseket a ZSÖK-nek, azt kérdezve, hogy valóban van-e olyan megállapodás az egyetem (avagy a negyedben lévő egyetemi karok) vezetése és a ZSÖK vezetése közt, hogy nem lehet a színművészetisek melletti molinót vagy más, a véleménynyilvánítást jelentő transzparenst kihelyezni, merthogy az őrök erre is hivatkoztak a civilek elmondása szerin? Illetve azt is megkérdeztük, hogy lehet azt mondani a ZSÖK vezetése szerint egy közintézménynél egy, egyértelműen a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozó (és amúgy azon belül is egy  ingyenesen és szabadon látogatható részt érintő) akcióra, hogy ott nem lehet molinót kitenni, mert az magánterület?

Ez pedig egy tegnapi flashmob a pécsi belvárosból a Búza térnél, a Szabad kikötő előtti részen, de később a Színház téren és a Jókai téren is rajzoltak krétával a földre. Ma délután pedig a Széchenyi téren lesz villámcsődület.

KategóriákMETÁL