Mindeközben a Szabad Pécs megtudta azt is, hogy a többi baranyai fideszes és KDNP-s is nemmel szavazott a T. Házban az LMP-s Keresztes László Lóránt módosító javaslatára. Nem csak Hoppál Péter, hanem Nagy Csaba, Bánki Erik, Hargitai János is.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmit persze azért sejteni lehetett, amint arra utaltunk is tegnap esti cikkünkben. Mi csodálkoztunk volna, ha igent nyomnak egy ellenzéki módosító javaslatra, a többi fideszessel szembemenve, a párt- és frakciófegyelmet nem betartva. Az már más kérdés, hogy még csak nem is tartózkodtak, hanem leszavazták azt a javasatot, ami arról szólt, hogy ne adja oda az állam a Fidesz elitkeltetőjének, ellen-CEU-jának is tartott Mathias Corvinus Collegiumnak ingyen a több száz milliós értéket képviselő, de erősen felújításra szoruló patinás pécsi épületet, a volt nemzeti és volt tiszti kaszinót.

A volt FEK-et, amit elődeik mellett Páva Zsolték is nagyon szerettek volna megszerezni az önkormányzatnak (ingyen vagy méltányos áron) a kormánytól, de nem kapták meg az állami-honvédségi tulajdonoban és kezelésben álló házat. Keresztes, mint írta is tegnap, ő azért nyújtotta be a módosítóját, hogy aztán Pécsnek vagy a PTE-nek a tulajdonába kerülhessen az épület.

Persze, ha most ezt csodák csodájára megszavazták volna a kormánypárti képviselők is, akkor nehezen lehetett volna utána tartani azt, hogy a városnak fizetnie kell, és nem keveset. Megjegyezzük, így sem igazán tartható az, hogy korábban miért nem adták oda az épületet a fideszes vezetésű önkormányzat idején a városnak. Merthogy nyilvánosan kínálták eladásra, azaz a város ugyan nem kapta meg olcsón, de a meghirdtett 600 milliós áron nyilván megvehették volna.

A Szabad Pécs megkérdezte az LMP-frakcióban ülő két képviselőt, Hohn Krisztinát és Keresztes László Lórántot, hogyan szavaztak a baranyai képviselők tegnap Mint várható volt, az ellenzékiek igent mondtak rá, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Mellár Tamás Szakács László és Tóth Bertalan is, míg a Fidesz-KDNP színeiben politizálók nemet: Bánki Erik, Hargitai János, Hoppál Péter és Nagy Csaba (igen, Baranyából több az ellenzéki képviselő a T. Házban, mint a kormánypárti).

A legviccesebb, hogy – valószínűleg tévedésből – egy nem baranyai országgyűlési képviselő igennel szavazott. Nem, nem Orbán Viktor, de bizonyos értelemben jobb, érdekesebb ez az igen-szavazat. Gulyás Gergely nyomott igent ugyanis Keresztes László Lóránt módosító javaslatára (az elfogadáshoz persze ez sem volt elég). De, hogy miért is érdekes ez? Mert Gulyás a Miniszterelnökséget vezető miniszterként a közvetlen főnöke Orbán Balázs államtitkárnak. Aki pedig a közelmúlt óta a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke.

Nemrég azonban Hoppál Péter is közölte a maga álláspontját az ügyben, elmagyarázta, hogy miért is szavazta le Keresztes módosítóját, és gyakorlatilag azt is, miért örül annak, hogy Orbán Balázsékhoz kerül a patinás épület. A Facebookon erről közleményt jelentetett meg. Azt hangsúlyozta, hogy egy újabb pécsi szégyenfolt felszámolása történhet meg kormányzati segítséggel

„Az Országgyűlés tegnapi döntésével egy újabb pécsi szégyenfolt felszámolása történhet meg kormányzati segítséggel. A Király utca 13. sz. alatti, a Nemzeti Színházzal szemben található volt Pécsi Nemzeti Kaszinó, majd Fegyveres Erők Klubja (FEK) állami tulajdonú épületét a Mathias Corvinus Collegium Kárpát-medencei tehetséggondozó alapítvány kezelésébe adja. Az alapítvány célja, hogy az épület teljes felújításával 100 főnyi pécsi egyetemista számára nyújt tehetséggondozó kollégiumi elhelyezést a Király utcai épületben.

Tehát: A baloldali városvezetés és kormányzás idején 17 éve bezárt, tönkrement, omladozó állami tulajdonú épületetet felújítja az új tulajdonos, így kormányzati segítséggel eltűnik a belváros egyik régi szégyenfoltja. Egyetemisták költöznek a ma galambok által lakott, omladozó épületbe, ezzel újabb életet lehelve a város korzója, a Király utca vérkeringésébe. Az elmúlt hetekben a Pécsi Nemzeti Színház állami finanszírozásának öt éves szerződése, majd a Vásárcsarnok beruházásának 415 millió forintos kormányzati kiegészítése és az építkezés megkezdése mellett ez a harmadik jó hír. Tehát amíg a baloldal tétlenkedik Pécsett, addig mi a pécsi értékek megőrzéséért, fejlesztéséért dolgozunk.” – írta a pécsi országgyűlési képviselő és miniszteri biztos Hoppál Péter.

Kedves Kormány! Nehogy Pécsnek adjátok a pécsi korzón 20 éve rothadó értékes állami épületet, ajándékozzátok inkább Fidesz-közeli alapítványnak

KategóriákMETÁL