Legalábbis a Fidesz-közeli Pécs Aktuál információi szerint. Azt írták ugyanis, hogy úgy tudják, a kormány hajlik arrra, hogy nem kell Pécsnek kifizetnie a december elsején lejáró kormányzati hitelt.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés – Szerda, 9.40

A Szabad Pécs városházi forrásból úgy értesült, hogy valóban van az alábbiakban vázolt, lehetséges forgatókönyv, miszerint nem idén, készpénzzel és ingatlancsomaggal lenne kifizetve a kormányzati hitel, hanem több éves haladékkal, készpénzre. Azt hangsúlyozták ugyanakkor, hogy egyelőre ez a kérdés még nem dőlt el, több lehetséges megoldási javaslat van, ez az egyik azok közül.

Korábban írtuk

Nem hivatalos, de megbízható forrásokra hivatkozva írta azt a Pécs Aktuál kedden este, hogy tudomásuk szerint a kormány hajlik arra, hogy ne kelljen december elsejéig kifizetnie a pécsi önkormányzatnak a kormány felé fennálló tartozását.

Azt írták, hogy újabb(!) gesztust gyakorolna a kormány Pécs felé azzal, hogy 2020. december 1. helyett 2024. december 31-éig kellene visszafizetnie Pécsnek a kormányzati kölcsönt. Azt is hangsúlyozták, hogy Páva Zsolték “tavaly félretettek 2,4 millárdot”, ez már a törlesztésre rendelkezésre áll. És még azt is megjegyzik, hogy Pécs, és a városvezetésben témafelelős Ruzsa Csaba azt szerette volna, ha a kölcsönből fennmaradó összeget ingatlancsomag átadásával tudnák kiegyenlíteni, azonban a kormány inkább később, de pénzt szeretne inkább.

A gesztust arra érthetik, mi így gondoljuk legalábbis, hogy a kormány elvileg december elsején kérhette volna a teljes összeget, készpénzben.

És ez tulajdonképpen így van, tényleg lejár a hivatalos idő a visszafizetésre szűk másfél hónapon belül, miközben még 6,1 milliárdot kellene törleszteni, hiszen a teljes fennmaradó rész 8,5 milliárd forint.

Ugyanakkor ne feledjük, mindez egyáltalán azért van, mert a Fidesz és Páva Zsolt vezette önkormányzat a 2014-es kormányzati adósságátvállalás dacára több milliárd forintos hiányt halmozott fel 2017-re, amelyet nem tudtak már kezelni, ezért jelentős összegűá, rendkívüli gyorssegélyre volt szükségük. Amit 2020 végi visszafizetéssel vállaltak. Azaz, ha nem is vitatnák, hogy mennyit spóroltak meg tavaly Pécsett, habár Péterffyék szerint ez sem teljesen igaz, akkor is megmaradt a kjölcsönbe kapott összeg fele, 6,1 milliárd forint.

És ne feledjük azt sem, hogy a fideszes választási együttműködésben indult városházi képviselő, a KDNP-ÖPE frakcióvezetője, Kővári János is úgy fogalmazott, hogy nem lehet a kölcsönt visszafizetni év végéig. És mindez azt követően történt, hogy nem vetették el az ingatlancsomaggal való fizetést, sőt a Szabad Pécs információi szerint az sem volt kizárt, hogy az egészet ingatlannal törleszthette volna Pécs. És csodálkoznánk azon, ha nem ez lenne a továbbiakban is a pécsiek kiindulópontja, mivel ha le lehetne zárni a hitelt, jobban, vagy legalábbis másként lenne tervezhető a következő évek költségvetése.

8,5 milliárd: Az ingatlancsomagos pécsi visszafizetési ajánlatot a kormánynak is el kellene fogadnia

Technikailag ez az ingatlanos megoldás azért merült fel (merülhetett fel), mert a 12 milliárdos gyorskölcsönt Pécs úgy kapta meg a kormánytól 2017 végén, illetve 2018 elején, hogy fedezetül ingatlanvagyonnal felelt Pécs. És a városvezetés kommunikációja szerint olyan ingatlanokat adtak volna az államnak, amelyek nem stratégiai jelentőségűek.

Vagyis nyilván kormányzati gesztus a legrosszabb forgatókönyvhöz képest, ha engedik Pécsnek a későbbi törlesztést, de nem feltlétlenül a legjobb megoldás, ráadásul talán ahhoz képest sem, amiről már szó volt.

Arról is írnak, de ezt már a Szabad Pécsnek is értesülése, hogy az 1,9 milliárdos állami támogatást is megkapja a ZSÖK finanszírozásához a pécsi önkormányzat. Ami egyébként szerződéses kötelezettsége a kormánynak, legfeljebb az volt csak a kérdés, hogy a COVID miatt más összeget, netán kevesebbet kapnak-e. Mert bár kevesebb program volt, a védekezés költségei plusz kiadást jelentettek, a kieső programok pedig nem csak költségspórolást, de kieső bevételeket is jelentett.

Annak idején, 2017 tavaszán a Szabad Pécs írta meg, hogy Páva Zsolt akkori polgármester elismerte, hogy valóban van hiány, nem is kevés, de akkor még a polgármester azt kezelhetőnek mondta.

Páva Zsolt: “5 milliárd a hiány, hogy nehézség van, sosem tagadtam, év végére stabilizálódhat a pécsi helyzet”

Előtte pedig arról írtunk, amikor még nem ismerte el a hatalom a bajt, hogy sokasodnak a kifizetetlen számlák a pécsi önkormányzatnál, és magas, több milliárdos lehet a hiány. Illetve, hogy ez kormányzati segítség nélkül nem fog menni.

Páva Zsolt: “5 milliárd a hiány, hogy nehézség van, sosem tagadtam, év végére stabilizálódhat a pécsi helyzet”

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy ha ezt a pénzt vissza akarja fizetni Pécs, mennyit kell spórolni a városnak a költségvetésben a jövőben. Ezt a számítást az élet annyival írta felül, hogy emelkedett valamelyest Pécsett az iparűzési adóbevétel – persze még mindig nincs annyi, amennyi több más nagyvároshoz képest lakosságszám-arányosan lehetne.

Kiszámoltuk: évi 6 milliárdot kell mostantól Pécsett spórolni – És nem titok többé, hogy a 7,5 milliárdos hiány mellett mennyi tartozása van a pécsi önkormányzat cégeinek

Címkék:
KategóriákMETÁL