Többek között az Árpád-iskola felújításáról, a Zöld város programról és több civil előterjesztésről is szó lesz a mai pécsi közgyűlésen.

A cikk a hirdetés után folytatódikHa nem változik időközben a program, nem vesznek le előterjesztést, vagy nem nyújtanak be újat (újakat), akkor mondhatni, hogy egy szokásos, rendes havi közgyűléshez képest rövid testületi ülésre készülnek Péterffy Attiláék ma délelőtt kilenc órától Pécsett. A közgyűlési meghívó szerint ugyanis nem lesz zárt ülésen tárgyalandó pont, s “csupán” 16 napirendi pontot vitatnak meg, és szavazhatnak meg a képviselők.

Persze, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyakorlatban is gyors közgyűlés is lesz, és az ellenzéki képviselők ne hoznának szóba olyan “friss” témákat is a napirendtől eltérően, amilyen például az új vásárcsarnok építése, és különösen a régi bezárása, az új pécsi látványosság, a Lánc utcai rendelő előtt felállított óriáskerék, a Király utcai tiszti klub ügye, vagy akár a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázata, amelyben holnap nem csak bizottsági meghallgatás lesz, hanem országosan is egyedülálló módon is nyilvános igazgató-jelölti vitája is.

Árpád

A napirendi pontok közt így is találunk fontos és érdekes előterjesztéseket is. Március eleje óta tart a felújítás az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolánál, azonban a munkálatok kezdete óta kiderült, hogy a meglévők mellett további egységek felújítására is szükség van. A munkafolyamatok közben tűnt fel, hogy egyrészt az épület víz- és fűtésvezetékeit helyenként cserélni kell, másrészt az iskola tetőzete szintén több helyen javításra szorul. Ez utóbbi esetében az önkormányzatnak még bruttó 85 millió forinttal kellene hozzájárulnia a felújításokhoz. A vezetékek cseréjének költségeit a Pécsi Tankerületi Központ állja majd, míg a tetőzet javításának támogatásáról a közgyűlés dönt.

Zöld város

A Zöld város programról korábban már írtunk, amely keretei közt zöldebbé akarják tenni Pécset. Tavaly szeptemberig nyújthattak be pályázatot a pécsi önkormányzat 30 milliós keretösszeggel meghirdetett kiírására a jelentkezők. Olyan társasházak vagy lakásszövetkezetek, amelyek igényt tartottak korszerűsítésre, például közös fűtőrendszerre, külső nyílászárók cseréjére, hő- és vízszigetelésre, villamosságirendszer korszerűsítésére. A 71 támogatott pályázatnak mintegy a fele már megvalósult, azonban 21-nél rendkívüli helyzetre hivatkozva határidőhosszabbítást kértek a pályázók. A hosszabbításról és annak részleteiről dönthet ma a közgyűlés.

Közlekedés

Napirendi pont lesz még a város közlekedés-fejlesztésének folytatása is. Az előző években több projekt is megvalósult, például új gyalogos- és bicikliutak kiépítése, e-busz-beszerzés, és azok forgalomba helyezése, közösségi faültetés, avagy éppen a „Pécsike” közbringa hálózat kialakítása. Ma további bicikliutak kiépítéséről, biztonságossá tételéről, új buszútvonalakról, további e-buszok beszerzéséről, zöldterületek növeléséről dönthetnek a városatyák.

Civilek

Az előterjesztett ügyek között vannak civil szervezetek támogatásával kapcsolatosak is. Az Újhegyi Városrészért civil szervezet 500 000 Ft támogatást kér Pécsújhegy köztéri szabadidőparkjainak balesetvédelmi költségeire. A Pécs Története Alapítvány egymilliós támogatásra pályázott a „Pécs története” könyvsorozat harmadik kötetének kiadásához, ennek odaítéléséről is dönthet a közgyűlés. Napirenden lesz továbbá egy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan haszonkölcsönbe adásának ügyét is a „Nő az Esély Egyesület” számára.

KategóriákMETÁL