Az Orbán Viktorral együtt számoló Nagy Csaba ugyanis végül simán behúzta Baranya 4-es, azaz az ország legnagyobb választási körzetét, így kedden ő is ott lesz az új magyar parlament alakuló ülésén.

A cikk a hirdetés után folytatódikEzért neki Baranya megyei képviselői posztjáról is le kellett mondani, nem csak a megyei közgyűlési elnöki székből felállnia.

A szigetvári Madaras Zoltán volt az egyetlen jelölt, akire végül szavazhattak hétfőn a megjelent képviselők a Baranya Megyei Közgyűlésben. A két szocialista képviselő, Vass Péter, Szigetvár polgármestere, aki a Baranya 4-esben ellenfele volt Nagy Csabának, és Nagy Attila sellyei polgármester nem jelentek meg a szavazáson.

A CBA-beszállító szigetvári Pupák-Pék Kft. egyik tulajdonosa Madaras Zoltán felesége, de a politikus is gyakorta feltűnik a cég képviseletében. Férje, a megyei közgyűlés új elnöke azzal került a hírekbe a választások előtt, hogy az ő édesapjának szigetvári éttermében gyűltek össze a Fidesz-aktivisták, akik az ajánlószelvényeket gyűjtötték Nagy Csabának, és amiről az terjedt el, hogy fizetnek az aktivistáknak minden egyes aláírásért – ez egyébként önmagában nem ütközik jogszabályba, csak az ütközött volna, ha a szavazóknak fizetnek az aláírásért. Vagy, ha esetleg megtévesztették a választókat. Persze az már más kérdés, hogy vajon ki, vagy melyik cég és milyen módon fizetett – már, ha fizettek, persze. A Szabad Pécs gyanúja az (még egyszer, ha valóban fizettek az aktivistáknak), hogy kiskönyves munkavállalásról lehetett szó.

Madaras Zoltán elnöki beköszönő beszédében azt mondta, hogy folytatni fogják a megkezdett fejlesztési politikát, és az ezzel kapcsolatos korébbi atpasztalatait szeretné felhasználni megyei közgyűlési elnökként is. A leköszönő Nagy Csabát is azzal méltatták párttársai, hogy Baranya egyik legnagyobb fejlesztési szervezetévé vált az elmúlt években a megyei önkormányzat.  Nagy Csaba egyébként volt már országgyűlési képviselő, egy ciklussal korábban, 2010-2014 közt, amikor pécsi alpolgármester is volt egyben, az akkori szabályok ugyanis még lehetővé tették a két poszt együttes ellátását.

Madaras Zoltán volt az egyetlen jelölt, ő a 19 képviselőből jelenlévő 11 képviselő jelölését szerezte meg – minimálisan öt kell. Így végül csak rá tudtak szavazni, hétfőtől ő a Baranya Megyei Önkormányzat új elnöke, 3,5 év után váltotta Nagy Csabát.

Akinek képviselői pozícióját is fel kell adnia, utódjáról a Fidesz területi bizottsága dönt – hogy ki lesz az utódja, azt viszont ma még nem lehet tudni, ugyanis nem automatikusan a 2014-es listán soron következő, akkor a megyei közgyűlésbe éppen be nem jutó fideszes lesz a befutó, elvileg bárkit megválaszthatnak Nagy Csaba helyére.

KategóriákMETÁL