A kínai vállalatok által épített 5G-hálózat jelentős kockázattal jár. (x)

A cikk a hirdetés után folytatódikA közeljövőben az ötödik generációs (5G) vezeték nélküli technológia alkotja majd a világ gazdaságainak és közszolgáltatásainak gerincét. A megjelenés előtt álló 5G-s vezeték nélküli hálózatok átalakítják a világot, és életünk valamennyi területére hatással lesznek, a mobiltelefonoktól kezdve az önvezető autókon át egészen a villamos hálózatokat és vízvezeték rendszereket magában foglaló kritikus infrastruktúráig. Az új, összekapcsolt alkalmazások forradalmasítják majd a vállalkozások működését, fejlesztik az infrastruktúrát és átalakítják személyes kommunikációnkat. Mivel ezek az applikációk központi szerepet töltenek majd be az életünkben, most fontosabb, mint valaha, hogy az 5G hálózatokon keresztül folyó adatforgalmat biztonságban tudhassuk.

De mit tehetünk magánéletünk védelméért, az üzleti titkok eltulajdonítása ellen és a szolgáltatáskimaradások megakadályozása érdekében? Mint a modern társadalmakban általában, itt is az a döntő, hogy bízhassunk a telekommunikációs szolgáltatónkban.

Előnyei mellett az új 5G hálózati infrastruktúra nemzetbiztonsági kockázatokat is rejthet. Az egyik legkomolyabb aggály, ha a berendezéseket olyan vállalat telepíti, amelyet egy idegen állam kormánya irányíthat vagy befolyásolhat. Márpedig a fogyasztók joggal szeretnének bízni abban, hogy adataik biztonságban lesznek 5G-szolgáltatójuknál, amely kimaradások nélküli, folyamatos üzemelést biztosít. Ez több, mint egyszerű technikai kérdés.

A kínai telekommunikációs vállalatokra olyan konkrét törvények vonatkoznak, amelyek értelmében kötelesek a kínai kormány és hírszerző szervei érdekeit szolgálni. Emiatt, ha a Huawei, a ZTE vagy más kínai gyártó építi ki egy ország háttérben futó 5G-infrastruktúráját, akkor a kínai kormány számára nyitva áll a lehetőség, hogy befolyást gyakorolhasson az adott rendszer felett. Az általuk épített 5G-hálózat kiszolgáltatja adatainkat a kínai autoriter rendszernek, amely törvényekkel kötelezi az információk átadására ezeket a cégeket.

Van azonban biztonságos alternatívája a Kína által épített 5G-hálózatoknak. Több ország – köztük az Egyesült Államok, számos EU-tagállam, Ausztrália, Kanada, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Királyság – fejlesztett ki alternatív 5G-hálózatokat, vagy dolgozik jelenleg is ezen. Az adatvédelmen, a nemzetbiztonsági szempontokon, az emberi jogokon és a közösen vallott értékeken alapuló együttműködés keretében olyan rendszereket és berendezéseket fejlesztenek, amelyek biztonságot nyújtanak az ártalmas, autoriter szereplők szabad világot célzó fenyegetéseivel szemben. Finn, svéd és dél-koreai vállalatok már ma is kínálnak olyan 5G-szolgáltatásokat, amelyek versenyképesek a Huawei, a ZTE és más kínai cégek megoldásaival. Ugyanakkor, ellentétben a kínai vállalatokkal, ezek a cégek nem lekötelezettjei egyetlen autoriter rendszernek sem, amely kényszeríthetné őket felhasználóik adatainak eltulajdonítására vagy akár kritikus rendszerek leállítására.

Minél több ország, vállalat és állampolgár teszi fel a kérdést, hogy kire bízhatják legérzékenyebb adataikat, a válasz annál világosabb: semmiképpen sem a Kínai Kommunista Párt megfigyelő államára.


A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.

KategóriákHirdetés