Eredetileg 2020 végéig kellett volna visszafizetni a 8,54 milliárd forintos kormányzati segítséget, most haladékot kapott a város. És lehet, hogy mattot.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Páva-éra alatt szükségessé vált kormányzati támogatás visszafizetésére márciusban Péterffy Attiláék három lehetséges forgatókönyvet vittek be a közgyűlésre. Ezekről itt írtunk:

Apokaliptikus forgatókönyvvel érzékelteti a városvezetés a pécsi adósság idei törlesztését

Ezek közül a 2-es számú verzióra hasonlít leginkább, a Magyar Közlönyben megjelent határozat. A városvezetés azt írta az előterjesztésben, hogy egy ilyen átütemezés egy többlépéses matt lenne, mivel ez annyira megkötné a város kezét, hogy önerőből gyakorlatilag nem tudná semmilyen elképzelését végigvinni. Erre hasonlít most a kormányhatározat, ami pedig így szeretné átütemezni a törlesztést:

  • 2020: 1 milliárd 540 millió Ft
  • 2021: 1 milliárd 750 millió Ft
  • 2022: 1 milliárd 750 millió Ft
  • 2023: 1 milliárd 750 millió Ft
  • 2024: 1 milliárd 750 millió Ft

Az optimista, Péterffyék által leginkább preferált verzió az lett volna, hogy 6 milliárd forint értékben (nem stratégiai) ingatlanokat ad át a város az államnak, így maradna mozgástere, gazdasági függetlensége Pécsnek.

A pandémiás helyzet miatt egyelőre megbecsülni is nehéz, hogy hogyan alakulnak a város bevételei és miből lehetne majd tartani ezt a visszafizetési ütemet. Ráadásul a Fidesz-közeli Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke éppen most tett javaslatot az iparűzési adó felfüggesztésére, ami ellen a polgármesterek is tiltakoznak. És amiről még Debrecen kormánypárti vezetése is azt mondta, hogy “ez ellehetetlenítené az önkormányzatokat”. Ez pedig a kormányzat részéről a sokadik – és talán a legerősebb – a helyi önkormányzatokat sújtó intézkedés volna.

Ha arányosan törlesztette volna az állami kölcsönt Pécs fideszes vezetése, ma 4 milliárddal kevesebb adósság lenne

20 milliárd mehet stadionra

Érdekesség, hogy ugyanebben a közlönyben egy másik Pécset érintő határozat is megjelent: egy új, 8000 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriájú stadion létesülhet a városban. Vagyis a kormányzat már nem finomkodik úgy mint a helyi Fidesz, akik egy nemrég kiadott közleményükben egyenesen kerülték a “stadion” szóhasználatot. Mindenesetre a közlöny szerint a miniszterelnök “felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy készítsen előterjesztést a Beruházás előkészítéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről”. Ehhez képest érdekesség, hogy a fideszes sajtóban, és a Hargitai János kormánypárti, baranyai (bár nem pécsi) országgyűlési képviselő Facebook-oldalán már vázlatterv is van a létesítményről.

Frissítés: Hoppál Péter is beszámolt Facebook-oldalán a határozatról, és ugyan azt írja, hogy “Ezzel Péterffy polgármester úr év eleji kérése is teljesült”, a fentiek tükrében nem valószínű, hogy a polgármesternek a most megjelent ütemezés lett volna a kérése.

KategóriákMETÁL