Valószínűleg a kormányra nehezedő nyomás, az eddigi járványügyi intézkedéseket ért bírálatok miatt is, na és persze az eldurvult COVID-os fertőzési és halálozási adatok miatt jelentett be hétfőn délelőtt Orbán Viktor szigorú járványügyi korlátozásokat. A tavaszi korlátozásnál is jóval erősebb szigorítás jön. Este nyolc után csak munkába lehet menni, az éttermeknek be kell zárniuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentett be járványügyi korlátozásokat hétfőn délelőtt, illetve tervezett korlátozásokat. A parlamentnek még rá kel bólintania a rendkívüli helyzetre, de vélhetően ez nem lesz akadály, és a most elmondottak kedd szerda 0.00 órától életbe is fognak lépni.

Az eddigi legdurvább intézkedésről van szó, azaz a tavasszal bevezetet korlátozásoknál is jóval erősebb és szélesebb körű intézkedésekről, amely a tavaszinál is keményebb, persze a járványügyi helyzet is sokkal durvább már egy ideje. Az biztos, hogy a változás egyelőre 30 napra lesz érvényes.

Mi is várható?

Kijárási tilalom

20 óra és 05.00 óra között kijárási tilalom lesz, azaz este nyolc és hajnali öt közt csak különleges esetben lehet elmenni otthonról és az utcán, közterületen tartózkodni: kivétel, ha valaki munkába megy vagy munkából jön, illetve rendkívüli esetben kiadott ezirányú igazolás megléte esetén lesz még lehetséges.

Bezárások

Az éttermek nem nyithatnak ki, kizárólag házhozszállítással szolgálhatnak ki vendégeket, nyitva csak üzemi étkezdék lehetnek, a kerekedelmi üzletek és egyes szolgáltatóknak, például a fodrászoknak legkésőbb 19 órakor be kell zárniuk.

Be kell zárni a szabadidős létesítményeket, fitness-termet, uszodát, színházat, múzeumot.

Be kell zárni az állatkerteket is.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a kötelező bezárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, az állam megtéríti a munkavállalók bérének a felét (Parragh László, az MKIK elnöke 80%-ot javasolt, ez koábban megjelent a sajtóban). Feltétel viszont, hogy a dolgozókat állományban kell tartani és a béreket ki kell fizetni.

Rendezvények

Általános rendezvénytilalom lép életbe és tilos mindennemű gyülekezés.

Családi összejövetel, magánrendezvény megtartása lehetséges, legfeljebb 10 fővel.

Esküvőket tarthtanak, lakodalmat nem tarthatnak. Az egyházi és a polgári szertartásokon kizárólag a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

A temetéseken legfeljebb 50 ember vehet részt.

 

Oktatás

Az egyetemeken és főiskolákon megszűnik a jelenléti oktatás, a felsőoktatásban kizárólag digitális, online oktatás lehetséges, bezárják az egyetemi kollégiumokat – A középiskolákban online oktatás lép életbe, kivétel a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok első két vagy első négy évfolyama (14 év alatti korosztály) – A bölcsődék és óvodák működhetnek, az általános iskolák is működhetnek (14 év alattiaknak).

Tesztelés

Kötelezően tesztelni fogják a kórházi dolgozókat, a bölcsődei, az óvodai, az iskolai dolgozókat, mégpedig hetente egyszer, gyorstesztekkel.

Profi és amatőr sport

Sportmérkőzéseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet tartani.

Amatőr csapatsportot űzni tilos.

Szabadtéren egyéni sportolás lehetséges.

KategóriákMETÁL