A pécsi Helytörténeti Múzeumban lesz kiállítva a Caflisch cukrászda (a rendszerváltás előtt évtizedeken át: Éva cukrászda) nem mindennapi kávégép-burkolata, a Herendi Porcelángyár által készített díszes burkolat, amelyet egy inkognitóját felfedni nem szándékozó adományozó vásárolt meg a városnak, mint arról nemrég beszámoltunk. KÉPGALÉRIA!!

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy anonim, nagylelkű adományozónak köszönhetően jelentős műtárggyal – Pécs nagy múltú cukrászdája, a Caflisch cukrászda egykori herendi porcelán burkolatú kávégépével – bővül a Janus Pannonius Múzeum (JPM) gyűjteménye, közölte a pénteken a múzeum.

Azt írták, hogy a pécsi gép sorsa a cukrászda többszörös tulajdonosváltása és négy évig tartó zárva tartása miatt egy ideig kérdéses volt. Az anonim nagylelkű adományozó jogszerűen szerezte meg a díszes burkolatot, hansdgúlyozták. Az átvételkor történt felmérés során megállapítható volt, hogy a jelenleg darabjaira szedett, láthatóan szennyezett, korábban már ragasztott kávégép részletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához külsős szakrestaurátor bevonása szükséges.

A cél, hogy a herendi porcelánburkolatú kávégépet belátható időn belül a nagyközönség is megcsodálhassa.

A Caflisch Pécs város legpatinásabb cukrászdája, múltja több évszázadra vezethető vissza. Az épületben 1789-től működik folyamatosan cukrászda, 1800-tól kávéház is. Az épület 1869-től került a svájci eredetű Caflisch családhoz. Caflisch Kristóf cukrászmester 1869-től bérelte, 1879-ben pedig megvette a cukrászdát. Tőle halála után özvegye vette át a stafétát, és évtizedekig vezette az üzletet.

A cukrászda ekkor vált országosan ismertté. Különösen a két világháború közti korszakban élte fénykorát, a pécsiek kedvelt találka- és szórakozóhelye lett, s ekkor vált cukrászüzemmé is. A cukrászda 1945 után az alapanyaghiány, majd a szocialista tulajdonviszonyok miatt válságba került, végül 1952-ben államosították. A szocialista korszakban Éva cukrászda néven ismert. Ekkor már nagyon kevés eredeti használati tárgy maradt meg, a berendezéseket lecserélték.

Ebben a korszakban került a cukrászdába a herendi porcelán burkolatú kávégép is, ami valódi műremek, de sohasem volt a Caflisch tulajdona, az Éva cukrászda relikviái közé tartozott. A cukrászda eredeti nevét (Caflisch) 1988 augusztusában kapta vissza.

Állítólag az angol királynőnek is küldtek ajándékba

Előző cikkünkben írtunk arról, hogy a Herendi-burkolat bemutatásakor, a brüsszeli világkiállításon Transelektro kávégépet rejtett a díszes burkolat, és hogy ilyen gép került Pécsre is.

Egy olvasónk azonban, akinek közvetlen információi vannak ebből az időszakból, és a gyártásról is, pontosította az információt. Azt írta, hogy a Transelektro egy külkereskedelmi cég volt, amely a hazai termékeket külföldön értékesítette, mivel a cégeknek nem volt erre lehetőségük.

A kávéfőzőt éppen ezért nem a Transelektro, hanem egy hazai gépgyártó vállalat gyártotta, KERIPAR 2. sz. Kereskedelmi Gépgyár, amely Budapesten, a X. kerületben, a Monori utca 2-4. szám alatt üzemelt.. Korábban a neve röviden Kereskedelmi Gépgyár volt – elgondolkodtatónak és szimbolikusnak is nevezhető, hogy jelenleg kínai nagykereskedés van az egykori gyár helyén.

Azt is megtudtuk olvasónktól, hogy még a ’70-es évek elején is készültek ilyen gépek Budapesten, mégha erősen limitált mennyiségben is.

Sőt, nem is csak egy-, hanem kétféle porcelán-burkolattal gyártottak ezekből, az egyik volt a Pécsett is látott Viktória-mintás, a másik pedig úgynevezett Esterházy-mintás volt, lepkékkel és virágokkal. Kaptuni is egy ilyenről készült fotót olvasónktól, íme.

A gyártócégnél dolgozók akkoriban úgy tudták, hogy a Transelektro az angol királynőnek is küldött egy Herendi-porcelánburkolatos kávégépet. Szolgálz ilyen gép a Margitszigeti Nagyszállóban, a Gerbeaud-ban és a szegedi Nagy Virág Cukrászdában is. A kávégép a sorozatgyártásban alkalmazott belsővel és egyedileg gyártott vázzal készült. Az egyedi vázat a gyár egyetlen szerelője készítette, egy kiváló lakatos, Tóth Mihály, aki a gép elején látható sárgaréz összeillesztő elemeket is egyedileg, a porcelánhoz igazítva, felpolírozva és színtelen lakkal lefújva készítette el.

Egy korabeli reklámfotón, egy másik kávégép, a Casino Mocca mellett jól látható a gyártó és az exportőr is.

KategóriákPOP