Újabb és újabb, a jelenlegi új típusú koronavírus-járványhoz hasonló világjárványok alakulhatnak ki a jövőben, jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában Jakab Ferenc virológus, a pécsi koronavírus-kutatócsoport vezetője.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz előadásról a Szabad Pécs a Telexen olvasott, amely médiapartnere is volt az eseménynek.

Jakab Ferenc amúgy igazából nem mondott mást a koronavírus-járványról , annak hátteréről és a várható, előttünk lévő kihívásokról, mint korábban, ugyanakkor egyértelmű, hogy most, amikor a COVID-járvány második hulláma Magyarországon a tavaszihoz képest többszörös megbetegedéseket és halálozási adatokat produkál, nyilvánvalóan másképpen hatnak ezek a szavak és még inkább érdemes figyelni a pécsi virológus professzor előadására. 

Jakab Ferenc több, mint fél éve, idén januárban, a Szabad Pécs első podcast-adásában is beszélt minderről.

Koronavírusok, virológia, Vuhan és Pécs – Itt a Szabad Pécs podcast második epizódja

Most is azt mondta, hogy arra számíthatunk, hogy a jövőben akár a mostaninál is több állati eredetű kórokozó terjed át az emberekre és okozhat világméretű járványokat.

„A járványok korára kell felkészülnünk” – hangsúlyozta.

Arra is emlékezhetünk, hogy ezt már Orbán Viktor is mondta az egyik első hazai járványkórház átadásakor – akkor már pécsi virológusok segítették a kormány munkáját a járvány elleni védekezésben.

Jakab Ferenc arra utalt, hogy megtörtént, amire számítottak, mert csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz olyan világjárvány, mint amilyen a mostani koronavírus-járvány, és arra is, hogy egy, a SARS-hoz hasonló koronavírus fog világszerte megbetegedéseket okozni.

Hisz ne feledjük azt sem, hogy ma a globális turizmus idejét éljük, amikor az ilyen, már emberről emberre is átterjedő fertőzések egészen rövid idő alatt akár az egész világon képesek adott esetben elterjedni.

A virológus professzor arra is utalt, amit a zöld szervezetek hangsúlyoznak világszerte, hogy a természetpusztítás az egyik fő oka ezeknek a járványoknak.

Jakab Ferenc professzor a védőoltásról is beszélt, mert szerinte leginkább abban lehet bízni, hogy a lehető leggyorsabban elkészül, ezt a járványt csak a védőoltás elkészülte után lehet megfékezni.

Jakab Ferenc éppen ezért amellett is érvelt, hogy milyen fontos, hogy mindenki oltassa be magát, ha elkészül az oltás.

A virológus azt reméli, hogy hamarosan elkészülhet a védőoltás, és 2021 elejére már Magyarországra is megérkezhet

Üzent azoknak is, akik félnek az ilyen gyors vakcina-fejlesztéstől: a vakcina hatékony és biztonságos lehet attól még, hogy szupergyorsan elkészül, mert például a SARS és a MERS rokonvírusok, így az új típusú koronavírusról is volt a kezdetek óta információja a kutatóknak.

„Lesátoroznék az oltóközpont előtt” – fogalmazott.

Jakab arról is beszélt ugyanis a vakcina kapcsán, hogy ő egyértelműen oltáspárti, és habár ő az angliai fejlesztésekben bízik leginkább, de a kínai és az orosz oltástól sem kell félni, és ha azok készülnek el és érnek ide, ő az elsők között oltatná be magát akár az orosz, akár a kínai vakcinával. Amúgy a világban elmondása szerinr nyolc előrehaladott vakcina fejlesztés történik párhuzamosan. A vakcinaellenesség pedig azért nagyon veszélyes, mert az erről határozó egyén nem csak saját magát, hanem másokat is vezsélybe sodorhat.

Kérdezték a virológus szakembert a reprodukciós rátáról is, azaz arról, hogy most hazánkban vajon egy koronavírusos beteg hány személynek adja át a fertőzést átlagosan. Amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő nem járványügyi szakember, de azéárt azt el tudta mondani, hogy most egy fertőzött nagyjából 2-2,5 személyt fertőz meg (más szóval 10 fertőzött 20-25 másik embernek adja át a fertőzést), de a cél az, hogy ezt a számot egy alá szorítsák le.

KategóriákMETÁL