Elkezdődött az ígért párbeszéd Pécs vezetése és a vásárcsarnok bérlői közt az átmeneti időszakról. Az, hogy végül az új pécsi vásárcsarnok és a régi épület átalakítása miatt most érzett aggodalmak megmaradnak-e a későbbiekben is, esetleg éppen felerősödnek, az egyrészt ezeken a tárgyalásokon, de még inkább azon fog múlni, hogy milyen új helyszínt tudnak majd felajánlani, hol lesz majd végül a várhatóan 1-1,5 éves átmeneti időszakban a pécsi nagypiac.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz új pécsi vásárcsarnok építése már megkezdődött, leghamarabb azonban csak 2022 őszére készülhetnek el az építkezéssel, és nyithatják meg az új pécsi nagypiacot. A vásárcsarnok bérlői azonban nemrég aláírásgyűjtésbe kezdtek, mivel – mint megírtuk – kiderült, hogy a régi csarnokot irodaházzá alakítják, s mivel arra is Európai uniós pályázati forrásból származó összeget tudnak csak biztosítani, annak a munkának is be kell fejeződnie legkésőbb 2022 végére. Márpedig 2022 nyarának végén, őszének elején nem lesz kész az új vásárcsarnok sem, míg ahhoz, hogy a régit is sikerüljön átlalakítani határidőre, a mostani vásárcsarnok-épületet a legkésőbb jövő nyáron ki kell üríteni. Vagyis lesz egy legjobb esetben 10-11, rosszabb esetben 16-18 hónapos átmeneti időszak, amely alatt még nem lehet tudni, hogy hol lesz az ideiglenes pécsi vásárcsarnok.

Az aláírást azért gyűjtik a kofák, hogy ne zárják be a régi épületet addig, amíg az új fel nem épül, ahogyan azt eredetileg nekik megígérték Páva Zsolték 2015-ben.

A Szabad Pécs nemrég megpróbálta megtudni, hogy hol lehet az átmeneti vásárcsarnok, de egyelőre kevés az ezzel kapcsolatos informácó. Annyit viszont sikerült így is megtudnunk, hogy mindenképpen a belvárosban szeretnék a nagypiacot megtartani az átmeneti időszakra is, lehetőleg a buszpályaudvar közelében, a vásártér és az Ecxpo Center nem jöhet szóba, és az sem, hogy a már meglévő piaci helyszíneket “turbózzák fel”. Vélhetően egy csarnoképületet fognak majd emelni a célra, ahol azonban minden highiéniai szabályt és előírást biztosítani fognak.

A pécsi városháza kedd koraesti közleménye szerint a pécsi Vásárcsarnok bérlőinek kilencfős küldöttségét fogadta kedden délután Ruzsa Csaba alpolgármester a pécsi városházán. Az önkormányzat közvetlenül tárgyal a vásárcsarnok bérlőivel, ennek az egyeztetési folyamatnak az első állomása volt a csarnokban helyiséget vagy asztalt bérlők képviselőivel folytatott mai személyes találkozó.

Ruzsa Csaba a sajtóközlemény szerint a találkozón kiemelte, hogy a városvezetés és a vállalkozók közötti egyeztetésen az önkormányzat igyekszik kompromisszumos megoldást találni arra az időszakra, amelyben a jelenlegi csarnok már nem üzemel, az új pedig még nem készül el. A város olyan megoldást keres, amelyben a bérlők szempontjai is érvényesülnek.

A megbeszélés zárásaként elhangzott, néhány héten belül újra asztalhoz ülnek a felek, és a későbbiekben további szereplőket is bevonnak majd a tárgyalásokba

KategóriákMETÁL