Este hét óra után pár perccel kezdődött meg Orbán Viktor bejelentése. Rendkívüli jogrendet vezetnek be ismét az országban, éjszaka pedig kijárási korlátozás jön. És ismét ingyenes lesz a parkolás.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem azzal kezdte a bejelentést Orbán Viktor, hogy milyen rosszak a hazai járványügyi adatok, hanem azzal, hogy milyen rossz a helyzet Ausztriában, amit Magyarország – a tapasztalataik szerint – 5-7 nap késéssel követ általában.  

Márpedig, ha ez így van, és így lesz (és nem történik változtatás), akkor december közepére a magyar kórházak elérik a teljesítőképességük határát, közölte a miniszterelnök. (Mindeközben már most vannak olyan kórházak, amelyekről olyan hírek hírek jelentek meg, hogy elérhették vagy elérhetik a kapacitásuk maximumát.)

A járvány, mint mondta a kormányfő, csakúgy, mint tavasszal, az időseket, szüleinket és nagyszüleinket veszélyezteti. Ezért újabb lépéseket kell tenni, amikkel megvédhetjük őket.

Orbán ezt követően az ellenézék felelősségére utalt, az ellenzék szó kiejétése nélkül, mint mondta, a politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre van szükség, mert a vírus nem ad nekünk időt. Márpedig mint fogalmazott, a legutóbb is két hét kellett az országgyűlésnek egy intézkedés, a maszkhasználati szabályok szigorításának elfogadásához. 

Éppen ezért éjféltől bevezetik a rendkívüli jogrendet ismét Magyarországon, amelyet 90 napra szeretnének majd meghosszabbíttatni az országgyűléssel.

A rendezvényeken is szigorítás jön, például a színházakban és a mozikban, csak minden harmadik széken lehet majd ülni és kötelező lesz továbbra is a maszk. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak. Ha nem lesznek betartva a szabályok, azonnal bezárják az adott rendezvényt. (Arról nem esett szó, hogy esetleg a futballmérkőzéseket zárt kapussá tennék.)

A szórakozóhelyeket viszont bezárják, éjfél és reggel öt óra közt kijárási korlátozást léptetnek életbe.

A tömegközlekedést sűríteni fogják és ismét ingyenes lesz a közterületi parkolás. Az orvosok bérét pedig megemelik.

Orbán szerint hazánk a lélegeztetőgépek arányszáma tekintetében világelső, a kórházi ágyak arányát tekintve pedig a harmadik Európában.

Majd egy elég rossz kicsengésű szófordulattal is élt a miniszterelnök: a végső megoldásnak nevezte a vakcinát, ami viszont most már szerinte látható közelségben van. Erről, azaz a vakcináról az Európai Unióval, Kínával, Izraellel és Oroszországgal is tárgyalnak Orbánék.

Ennyi volt a bejelentés, sem az idősek sávjáról nem született döntés ezek szerint (pedig ugye őket külön is kiemelte Orbán Viktor), sem esetleges részleges vagy teljes iskolai korlátozásokról.

Orbán Viktor ma este bejelentést tesz – A PDSZ szerint mára az oktatás az összeomlás szélére került
KategóriákMETÁL