Fontos döntések veszélyhelyzetben vol.23362. Orbán és Vidnyánszky közös erővel, pár nap alatt pontot tett az SZFE-ügy végére. Legalábbis egyelőre.

A cikk a hirdetés után folytatódikNéhány napja még nem lehetett volna jogszerűen érvényteleníttetni a színműs diákok félévét sem, annak ellenére sem, hogy az SZFE-n a félév kezdetétől a járványügyi szigorításokig blokád volt. Csütörtöktől azonban már, veszélyhelyzetben (és épp ez van) lehet, bizonyos körülmények közt. Mára pedig már az alapítványi működés miatt (amire való áttérés ellen kezdődött lényegében a tiltakozás a Színműn) közvetlen döntéshozóvá tett új kuratórium el is döntötte, hogy pont ezt az új, rendeleti kormányzással meghozott jogszabályt kell alkalmazni az SZFE ügyében. Így ami pár napja még nem volt lehetséges, most az: érvénytelenítették az SZFE-s diákok félévét.

A nagyon friss, s csak februárig élő jogszabályt alkalmazva. Amit Orbán aláírt, Vidnyánszky pedig kapott az alkalmon.

A jogszbabály szövege szerint az egyetemek fenntartói érvényteleníthetik a félévet és a tanévet is rendkívüli helyzetben, ha nem tudnak eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeknek közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet miatt. A fenntartó dekkor “megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, illetve nem ellenőrizhetők általa”.

Az SZFE diákjai és oktatói azt írták a rendelet kihirdetését követően, hogy az intézményben nem áll fenn egyik eshetőség sem, sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, semmi, ami ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. Vidnyánszkyék azonban nem így gondolták. Azt a döntést hozták (vagy hirdették ki) pénteken este, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn az egyetemen, ezért érvénytelenítik a félévet.

És mivel a rendelet, nyilvánvalóan, általánosan lett megfogalmazva, azaz azt is mondhatják, hogy szó sincs arról, hogy az SZFE miatt hozták volna az új szabályt.

Címkék:
KategóriákMETÁL