A 77 éves demokrata elnökjelölt, Joe Biden (Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr.) győzelme most már biztosnak mondható, megszerezte az elnökséghez szükséges legalább 270 elektori szavazatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikJoe Biden, ahogyan az egyébként várható is volt, Pennsylvaniában is győzött, ami 20 elektori szavazatot jelentett neki. Biden bizonyos szempontból hazai terepen nyert, mert bár Delaware állam szenátora volt, Scrantonban, Pennsylvániában született 1942 novemberében., azaz nemsokára, napokon belül betölti a 78-ik életévét.

A végső győzelemhez legalább 270 elektori szavazatra van szükség az amerikai választási rendszerben, 269 elektor szavazategyenlőséget jelent. Mostanra azonban már az összes nagy lap, hírügynökség és televíziós társaság is Biden győzelméről számolt be, például a republikánusokhoz és Donald Trumphoz közel álló Fox News is. Nem kizárt amúgy, hogy a végén Jo Biden 290 elektori szavazat közelében végezhet.

CNN arról írt, hogy 96 százalékos feldolgozottságnál gyakorlatilag behozhatatlan Biden előnye, miután 30 ezer szavazatnál is többel vezet Donald Trump előtt. Az USA 45. elnöke korábban csalásról beszélt, már a szavazás előtt is utalt arra, hogy a demokraták elcsalhatják a választásokat, majd a később beérkezett vagy később, az urnazárást követően megszámlált levélszavazatok érvénytelenségére hivatkozott, de aztán már a republikánus pártból is többen aggodalmuknak adtak hangot, mondván, Trumpo aláássa az amerikai demokrácia és választási rendszer tekintélyét ezen nyilatkozataival.

Trump, mint kiderült, nem véletlenülk tartott a levélben leadott szavazatoktól, ahogyan az államok és megyék legnagyobb városaiban leadott szavazatoktól, mert ezekkel Biden fordítani tudott több úgynevezett csatatér államban is.

Mostanra pedig kijelenthető, hogy Joe Biden legyőzte Donald Trumpot és ezzel ő lett az USA 46. elnöke.

18.20 – Karácsony Gergely: Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak

Facebook-bejegyzésben gratulált Joe Biden győzelméhez Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, akit többen is Orbán Viktor lehetéges, és legesélyesebb kihívójának, az ellenzéki összefogás 2022-es miniszterelnök-jelöltjének is tartanak. Karácsony azt írta, hogy Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek. Hasonlóan fontos, hogy Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés, ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált.

Karácsony szerint pártállástól függetlenül mindannyiunkat megnyugtathat, hogy Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát. Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak.

„Joe Bidennel visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket” – írta Budapest főpolgármestere.

KategóriákMETÁL