A Kínai Kommunista Párt továbbra is súlyos emberijog-sértéseket követ el, üldözi a keresztényeket, muszlim ujgurokat, illetve más vallási és etnikai kisebbségeket.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Kínai Kommunista Párt célzott kampányt folytat muszlim kisebbségi csoportok és keresztények ellen. 2017 óta meghaladta az egymilliót azon ujgurok, kazahok, hujok és egyéb muszlim etnikumhoz tartozók száma, akiket a kínai kormány letartóztatott és elzárt külön e célra épített vagy átalakított internálótáborokban Hszincsiang tartományban. Emellett érkeztek jelentések keresztény ujgurok táborokba zárásáról is. A Hszincsiangban elkövetett és dokumentált emberijog-sértések listáján többek között a következők szerepelnek:

  • kínzás, fizikai és szexuális bántalmazás;
  • erőszakos népességszabályozás abortusz, sterilizáció és fogamzásgátlás kényszerített alkalmazásával;
  • kényszermunka külső helyszíneken vagy internálótáborokban;
  • mecsetek és egyéb vallási helyszínek lerombolása és bezáratása, a fiatalok vallási eseményeken történő részvételének tiltása, illetve kényszerű politikai indoktrináció – más szóval „ideológiai átképzés”.

Vallásszabadság terén a Kínai Kommunista Párt napjainkban is a legsúlyosabb jogsértők közé tartozik a világon, és fokozottan ellenségesen lép fel minden vallási csoporttal szemben, beleértve a keresztényeket, a muszlimokat, a tibeti buddhistákat vagy a Fálun Gong egyház tagjait. A kínai kormány anyagilag is ösztönzi az ország rendvédelmi szerveit a hívők letartóztatására és jutalmat kapnak azok az állampolgárok, akik feljelentik a „tiltott vallási tevékenységet gyakorlókat”. A kínai hivatalnokok bezáratják a keresztény, buddhista, zsidó, iszlám és más felekezethez tartozó vallási helyszíneket, illetve – további működésük engedélyezésének feltételeként – megfigyelőkamerákat telepítenek ezen közösségek templomaiban. A hatóságok lerombolják, eltüntetik a nyilvános helyeken elhelyezett vallási jelképeket. Ennek estek áldozatul a Honan tartományi Hsziaji megyében található utolsó fennmaradt keresztek, valamint a szintén Honan tartományban található, egykori kajfengi zsinagóga helyszínét jelölő zsidó jelképek. Ezzel párhuzamosan a kínai kormány az ország egész területén tiltja a 18 évnél fiatalabbak részvételét a legtöbb vallási eseményen. Mindezeken túl szintén állandósult az újságírók, a civil társadalom és egyéb emberi jogi aktivisták elnyomása is Kínában.

A lakosság vallási vagy etnikai hovatartozáson alapuló, rendszerszintű üldöztetése Kínában élesen szemben áll a demokratikus értékekkel. Az alapvető szabadságjogok – közöttük a vallásszabadság – védelme iránti megingathatatlan elkötelezettség a demokratikus társadalmak egyik legfontosabb jellemzője. Az Egyesült Államok féltve őrzött amerikai értéknek és elidegeníthetetlen jognak tekinti a vallásszabadságot, és mindenkor síkra száll érte. Ez az alapjog mégis fenyegetésnek van kitéve világszerte. „Nem dőlhetünk hátra, amíg embereket hitük miatt gyilkolnak meg, börtönöznek be, bántalmaznak vagy kínoznak” – jelentette ki Michael R. Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere.

A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.

KategóriákHirdetés