Hétfőn este olyan közel lesz egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz, amilyen közel nem voltak egymáshoz nagyjából 400 éve. És nem voltak ilyen közel egymáshoz a Napnak az “innenső” oldalán kb. 800 éve – azaz 800 éve ember nem láthatott ilyen együttállást, vagyis a betlehemi csillagot.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár most is látni az éjszakai égbolton egymás közvetlen közelében a Jupitert és a Szaturnuszt, a legtöbben valószínűleg két fényesen ragyogó csillagot látnak egymás mellett. Az együttállás december 21-én, azaz hétfőn este lesz “teljes”, akkor gyakorlatilag a két bolygó optikailag olyan közel jár majd egymáshoz, hogy egyetlen nagy fénylő csillagként fogjuk őket látni. Amire a Napnak ezen, a Föld felöli oldalán 800 éve nem volt példa. Ráadásul a feltételezések szerint egy ugyanilyen együttállást láthattak “a 3 királyok”, azaz a Jupiter-Szaturnusz-együttállás lehetett a betlehemi csillag.

A betlehemi csillag volt a történet szerint az, amely elvezette a 3 királyokat a kisded Jézushoz Betlehembe. A Szentírás szerint a napkeleti bölcsek a csillag segítségével találtak rá a Szent Családra. Ráadásul tudományos körökben is úgy tartják, lehet alapja egy efféle jelenségnek, a betlehemi csillagnak, mégpedig éppen a Jupiter és a Szaturnusz együttállása, illetve az annak idején tapasztalható égi, optikai jelenség.

A betlehemi csillagot hazánkból is látni (elviekben legalábbis, az időjárási viszonyoktól függően), nem sokkal a horizont felett, nyilvánvalóan már napnyugta után, az éjszakai égbolt délnyugati részén.

December 21-e általában az év legrövidebb, és legsötétebb napja (idén pont nem). Ettől függetlenül így annak is van esélye látni a betlehemi csillagot, aki nem családi házban, vagy délnyugat felé tekintő erkéllyel vagy ablakkal rendelkező lakásban él, de nem akarja megkockáztatni az este nyolc utáni kijárási tilalom megszegését.

A két bolygó szoros együttállása amúgy 20 évente bekövetkezik, de idén kivételesen szoros lesz, holnap este a Jupiter és a Szaturnusz az égbolton mindösszesene 6 ívpercre lesz egymást – ez az, ami legutóbb 1623-ban volt, és legközelebb 2080-ig kell várni ilyen együttállásra.

KategóriákJAZZ