A pécsi kötődésű iskolaalapító zeneszerző, Vidovszky László legendás, Schroeder halála című művét mutatták be a Zeneakadémián. A darab a 8. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje volt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



2021 január 8-án a budapesti Zeneakadémia nagytermében elkezdődött a 8. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, mely időközben Kelet-Európa legjelentősebb kortárs zenei eseményévé nőtte ki magát.

A fesztivál megújult – Kaincz Orsolya elektronikus zenész által tervezett – honlapján lehet tájékozódni a tematikus programokról: koncertekről, előadásokról, workshopokról és szakmai fórumokról. Ugyanitt elérhető a nyitókoncert linkje is.

A január 8-án tartott online nyitókoncert a Vidovszky László Retrospektív Est I. címet kapta. A pécsi kötődésű iskolaalapító zeneszerző legendás, Schroeder halála című művét mutatta be Balog József zongoraművész, Balogh Máté, Dargay Marcell és Tornyai Péter zeneszerzők asszisztensi közreműködésével.

A mű elhangzása előtt Szálka Zsuzsanna és Gryllus Samu, a fesztivál társigazgatói nyitották meg az idei eseménysorozatot, majd Fazekas Gergely muzikológus tartott értő hangú bevezetőt a darabról. Fazekas Gergely részletezte a darab születési körülményeit, a komponista eredeti, a darab korszellemre reflektáló érveit is megemlítve. Azok ugyanis, noha a darab majd` fél évszázados, ma is ugyanolyan aktuálisak, mint az ősbemutató idején voltak.

Az elmúlt időszakban kiderült, hogy ez a mű közel sem vicces és felületes darab, ahogyan azt az első bemutatók idején sokan gondolták. A Schroeder halála népszerűvé vált, sőt hivatkozási pont lett. Számtalan előadás maradt generációk szép emléke, Pécsen is többször elhangzott.

A darab a nagy művekhez híven többféle interpretációs lehetőséget ad. Balog Jószef ezt ki is használta, és a monoton skálázást, ami a darab egyik jellemzője, egyfajta érzelmes-szentimentális hangulattal tudta ábrázolni. Az előadás mindezeken túl kifejezetten színházszerű. Miközben a zongorista a billentyűkön föl-alá skálázik, miközben a fedél nélküli zongora húrjain események történnek, az előadás alatt asszisztensek preparálják a zongorát. Ezzel nem csupán megváltoztatják  a zongora hagyományos hangszínét, hanem a zongoristával szinkronban különös, meseszerű ritmusokat és hangzásokat generálnak azzal, hogy preparátumokat, különböző anyagú csavarokat, tompító szivacsokat és műanyag tipliket helyeznek a zongora húrjai közé.

Az asszisztensek feladata egy táblázatra rögzítve a kotta részeként jelenik meg, így ezt a folyamatot zeneszerzők szokták végezni, nem történt másképp e koncerten sem.

A kiváló előadás visszanézhető a Zenekadémia oldalán.

Az újzenei fesztivál programja elérhető ezen az oldalon. A január 17-éig tartó, de márciusban még két eseménnyel is jelentkező Átlátszó Hang a nyitókoncertet követően az utolsó idei eseményét is a pécsi kötődésű zeneszerzőnek szenteli,  március 28-án lesz a második Vidovszky László Retrospektív Est, amit ugyancsak élőben fognak közvetíteni.

KategóriákJAZZ