Kilenc Michelin-csillagos étterem van immáron Magyarországon a legújabb, ma esti bejelentés szerint, és ebből kettő vidéken található. Azaz már nem csak a fővárosokat soroló kalauzba kerülhet be Magyarország csillagos étteremmel. Tata és Esztergom büszkélkedhet nagyon, de Baranyában is van ok az örömre.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét kétcsillagos étterme van mától Magyarországnak, ráadásul az egyik vidéken, Tatán található. A Platán már egy ideje kiemelkedik a hazai vidéki gasztronómiai közegből, akkortól, amikor Pesti István séf friss Michelin-csillagos séfként (a budapesti Tanti étteremnek szerezte) váltott és vidékre ment néhány évvel ezelőtt. A Platánban aztán később emeltek a téten, és megnyitották a Platán Gourmet éttermet is, ami már egyértelműen a fine dining-ra épült. Ez a koncepció hozta meg az első (illetve az egyik első) vidéki Michelin-csillagot, ráadásul a Platánnak, illetve Pesti Istvánnak és csapatának rögtön két csillagot. A Platán Bisztrót külön is értékelték, ők recommend-hely lettek, azaz a Michelin által ajánlott étterem.

A másik vidéki csillagos étteremért Esztergomba kell menni, a 42 nevű étterembe, ahol a séf Barna Ádám. A Platán melletti másik kétcsillagos ház Magyarországon a Stand, Budapesten, Széll Tamás és Szulló Szabina étterme. Ők korábban az Onyxnak (a második magyar csillagos étteremnek) szerezték éveken át a csillagot.

Az Onyx idén csillagot nem kapott, de egy, a vidéki, vagy inkább Budapesten túli tesztelés mellett nálunk ugyancsak újdonságnak számító Zöld Michelin-csillag minősítést megszerzett. Az Onyx mellett ezt a minősítést csak a szintén budapesti Salt, illetve a Graefl Major (Kétútköz – Poroszló), illetve egy másik vidéki, ráadásul egy baranyai ház, a hosszúhetényi Almalomb nyerte el. Ahogyan azt a Dining Guide írja, a Michelin Green Star, (azaz a Zöld Michelin-csillag) egy olyan díj, amelyet az iparág élvonalába tartozó éttermek közül azoknak ítélnek oda, amelyek sokat tesznek a fenntarthatóságért. Ezek az éttermek mind etikai, mind környezetvédelmi felelősséget vállalnak, és fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy csökkentsék a hulladék, valamint a műanyag és más, nem újrahasznosítható anyagok felhasználását a konyhában. Ezek a vendéglátóhelyek olyan étkezési élményt kínálnak, mely ötvözi a kulináris kiválóságot a kiemelkedő környezetbaráti elkötelezettséggel, és inspirációt jelenthet mind a lelkes gasztronómiai rajongók, mind a vendéglátóipar egésze számára. Vagyis az Almalomb (séf: Szabó Kitti) nagyon komoly elismerést gyűjtött be, beérni látszik az az immár sokéves munka, amelyet az Almalomb alapítói Hosszúheténybe álmodtak meg.

És, hogy Hosszúheténynek nagyon is van oka az örömre és a büszkeségre, mutatja, hogy a Pécs és Komló közti 3500 fős községben egy másik étterem is, a baranyai és hazai gasztronómiai térképen ugyancsak jegyzett ház, a Hosszú tányér csapata is kihúzhatja magát (Horváth Attila), őket ugyanis ajánlja (recommend) a Michelin. És Baranyában még két étterem nyerte el a Michelin-étteremkalauz által ajánlott ház minősítést, a pécsi Morzsa (Kurucz Attila), illetve a villányi Sauska48 (Bicsár Attila).

A még nem említett többi, egy Michelin-csillagot szerzett étterem mindegyike már Budapesten működik, a következő házak: Babel (Kaszás Kornél), Borkonyha (Sárközi Ákos), Costes (Koppány Levente), Essencia (Tiago Sabarigo), Rumour (Rácz Jenő), illetve a zöld csillagnál is sorolt Salt (Tóth Szilárd).

KategóriákJAZZ