Jövőre megemelik az önkormányzati bérlakások bérleti díjait Komlón, méghozzá jelentősen. A rászorulók kaphatnak támogatást, de emelés még azzal együtt is lesz nekik is. Erről még szeptemberben döntött a komlói képviselő-testület. Az egyik komlói fideszes képviselő a Facebookon elítélte a döntést, lényegében a helyben többségben lévő ellenzékre mutogatva az ügyben. Csakhogy ő is megszavazta az emelést. Plusz minden más fideszes képviselő is.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegemelik az önkormányzati lakások bérleti díjait jövőre – döntött a képviselő-testület még ősszel, írta meg a hírt Komló független hírportálja, a 7300, a mai napon azt is leírva, hogy a döntést minden képviselő megszavazta.

A 7300 cikkében linkelte az előterjesztés szövegét is, ami szerint a testület felülvizsgálta a Városgondnokság működését, kiemelt figyelmet fordítva az önkormányzati bérlakásokból származó bevételekre, és azok felhasználására. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy “indokolt volt a közös költség-tartozások jogszabályoknak megfelelő érvényesítése, továbbá a pályázati rendszeren alapuló és határozott időre szóló lakásbérleti jogviszonyok létesítése és rendszeres felülvizsgálata.”

A vizsgálat azt is megállapította, hogy évek óta nem volt Komlón lakbéremelés, utoljára 2011-ben volt, az akkori új lakásrendelet elfogadásakor. Akkor tíz százalékos lakbéremelésről határoztak, ami az összkomfortos lakásokat érintette, a Városgondnokság javaslatára. Azt megelőzően pedig 2006 tavaszán rendezték a lakbérek ügyét, átfogóan döntöttek akkor új díjtételekről.

Az utolsó, 2006-os átfogó díjrendezés utáni évtől, 2007-től kezdve 52,42% volt az összesített infláció, így most az 52,42% feletti díjemelés jelenti az inflációt meghaladó mértéket – ezt hangsúlyozták az előterjesztésben. Azt már mi jegyezzük meg, hogy nyilvánvalóan kivéve az összkomfortos lakásokat, ahol – mint írtuk fentebb – időközben volt egy egyszeri 10%-os emelés.

Az 52 százalékos összinflációs megjegyzésre szükség is volt, hiszen egyes lakáskategóriáknál 66, sőt 100 százalék feletti az emelés – a díjat a lakás komfortfokozata és alapterülete alapján négyzetméterárban számolják ki, ezek a négyzetméterdíjak változnak. A lakbéremelés akkor is brutálisnak mondható, ha összegszerűségben a lakások egy részénél 4-5 ezer forintos havi emelésről van szó, amit önmagában nem lehet drasztikusnak nevezni. Annak azonban, persze, akinek az évi 50-60 ezer forintos plusz kiadás is nagyon nagy terhet jelent, pláne egy ilyen évben, nyilván sem ez, sem az nem jelent vigaszt, hogy évek óta nem volt emelés.

Hangsúlyozzuk, a döntést szeptemberben hozták meg, azaz még akkor, amikor rendes képviselő-testületi üléseket tartottak. A változás 2021. január 1-től lép érvénybe.

Az előterjesztést Kispál László, a Komló Összeköt Egyesület képviselőcsoportjának tagja nyújtotta be, de minden jelenlévő képviselő megszavazta, a fideszesek is, Komló fideszes polgármestere is. Mint ismert, a helyi civil szervezet által delegált képviselőknek többségük van a komlói testületben, de a polgármester végül maradt a fideszes Polics József. A szeptemberi szavazás napján csak egy képviselő hiányzott (igazoltan volt távol), a KÖT egyik képviselője, mindenki más jelen volt, és mindenki más igennel szavazott.

Csakhogy a döntés, mint az várható volt, nem aratott feltétlen tetszést a komlóiak és főleg az érintettek körében,. aminek nagyon sokan hangot is adtak, a helyiek egy része felháborodott.

A fentiek miatt kifejezetten érdekes az – és erre a 7300.hu is utalt cikkében –, hogyan is reagált az egyik dühös, a lakbéremelést elítélő lakossági poszt alatt az egyik komlói fideszes önkormányzati képviselő. A fideszes Orsós Ferenc arról írt kommentjeiben, hogy amíg a Fidesz volt hatalmon Komlón, 9 évig nem emeltek. Ami persze igaz. Mint említettük, 2011-ben volt az utolsó emelés (amikor amúgy a Fidesz volt többségben Komlón), de akkor “csak” egy, a legmagasabb komfortfokozatú kategóriában és “csak” 10 százalékkal emeltek.

Orsós Ferenc is megszavazta tehát az emelést, sőt minden más fideszes képviselő is, beleértve Polics József polgármestert, de amikor a komlói szavazók felháborodásával szembesült, akik azzal a lendülettel szidták a képviselőtestületi többséggel lényegében hatalomra került ellenzékieket, Orsós a politikusi Facebook-profiljával a Fidesz mellett érvelt, arra utalva, hogy ez az egész az ellenzékiek bűne, nem említve, hogy ő maga is, és minden más komlói fideszes képviselő is megszavazta a lakbéremelést.

Megkerestük ma a Gogen néven is ismert Orsós Ferencet, azt kérdezve, hogy miért szavazta meg az emelést, ha utána azt jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel. Azt írta vissza azonban, hogy e cikk írójának nem nyilatkozik, és keressük inkább Hidegkuti Szabolcsot, a KÖT momentumos komlói városházi képviselőjét. Akit valószínűleg azért említhetett, mert ő szóvá tette a Facebookon ezt az ügyet. Az írta, nyilvánvalóan Orsósra utalva, hogy

„Meghozni egy nehéz, előreláthatóan sok vitát, olykor veszekedést kiváltó, bizonyos embereket érintő döntést: felelősség. Ez ellen hangot emelni, reklamálni, tiltakozni, szervezkedni, esetleg aláírást gyűjteni: polgári jog. A döntést megszavazva támogatni, majd embereket becsapva szervezkedést színlelni és lejárató kampányt folytatni: gerinctelenség.”

Hidegkutit nem csak azért nem kerestük, mert jobban szeretjük mi eldönteni, szakmai szempontok alapján, hogy egy cikkben kit szólaltatunk meg, hanem azért is, mert elégségesnek tűnik ez a nyilvános poszt, és leginkább azért, mert Hidegkuti nem ítélt el és szidott utólag egy olyan döntést, amelyet ő maga is megszavazott.

Később Orsós Ferenc egy saját Facebook-os bejegyzést is közzé tett, egyfajta helyreigazítást, amellyel arra hívta fel. a figyelmet, hogy a drasztikus emelés nem lesz olyan nagy mértékű azoknak, akik rászorulók, ők külön kérelemre alacsonyabb díjat is fizethetnek – ami a lenti, beillesztett táblázatban olvasható is – és erre biztatta is az érintetteket.

Kapcsolódva és emlékeztetőül

Pécsett a 2010-es évek elején a kormányváltás után jelentős Fidesz-KDNP-s többség három éven belül egy differenciált új lakbérrendszert vezetett be, amely első körben a duplájára, másodjára pedig az eredeti összeghez képest a háromszorosára emelte a jövedelmük alapján a legmagasabb (“piaci”) kategóriában lévők lakbérét.

Gogen elismerést kapott

Épp a napokban jelent meg egy cikk Orsós Ferenc Gogenről, amely arról számolt be, hogy őt is kitüntették az önkéntesség világnapján. Mint írták a Komlói Újság oldalán, Orsós Ferenc, a Fekete Láng Egyesület vezetőjeként, a Komlói Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként, önkormányzati képviselőként évek óta áldozatos munkával, fáradhatatlanul segíti a hátrányos helyzetű embertársainkat, a nehéz helyzetben lévő családokat.

KategóriákMETÁL