A Mikulás az ünnepi időszak egyik legfontosabb személye, főleg ha az ember gyerekkel lakik egy tető alatt. Viszont a korlátozások miatt most tényleg nem egyszerű összefutni a nagyszakállúval, mert hiába van felmentése az éjszakai kijárási tilalom alól, lévén akkor dolgozik, az előző évekhez hasonlóan most is sok a dolga és csak egyszer-kétszer tud megjelenni a város különböző pontjain. Ha szemfülesek vagyunk, azért személyesen is találkozhatunk vele. A Pécsi Mikulással beszélgettünk.

A cikk a hirdetés után folytatódikMilyen kihívások elé állítja az idei karantén a Mikulást? Milyen új megoldásokat talált ki arra, hogy el tudja juttatni az ajándékokat a gyerekeknek?
Mint mindenkit, a karantén a Pécsi Mikulást is kihívások elé állítja, de szerencsére vannak segédeim. A legnagyobb problémát a közvetlen találkozások jelentik. Mivel idén nincs lehetőség a személyes találkozásra, ezért sokkal jobban kell hagyatkoznom a gyerekek leveleire. Próbálok többet időzni majd az ablakoknál, hogy aki szemfüles, tudjon integetni. A kijárási tilalom viszont nem korlátoz, tudok közlekedni. Idén is sok levél érkezett hozzám, ezek között egyre több a személyes hangvételű. Igyekszem megválaszolni mindet, még mielőtt útra indulok. Haladok a korral és jelen vagyok a közösségi médiában, blogolok is.

Idén elmaradt a nyári Mikulás Világkongresszus, így miként értesül az új Mikulás trendekről?
A közösségi médiában tudjuk tartani a kapcsolatot a többi Mikulással. Így tudom, hogy mi a helyzet pl. Amerikában, és hogyan készültek fel a szezonra a dánok. Konferenciákat szervezünk, de az orosz Mikulásokkal egy továbbképzésen is részt vehettem. Moszkvában és Koppenhágában működik Mikulásiskola. Dániában nagy hagyománya van a Mikuláskongresszusnak, ahol minden évben Magyarországot képviselem, ezen a kongresszuson 60 év után én voltam az első magyar Mikulás. Idén meginvitáltak a moszkvai Mikulásiskolába, ahol többek között a kéménymászást, a figyelem elvarázsolását, színpadi technikát, az utcai viselkedés mikéntjét is megtanulhatjuk. Korábban nem hívtak meg külföldieket ebbe az iskolába, az elsők között kértek fel engem. Sajnos a vírus miatt már nem tudtam elutazni.

forrás: Pécsi Mikulás – A magyar küldöttség tagjai Bakkenben

Hogyan segítik idén a manók a munkáját?
Idén sokkal több feladatuk lesz, mint a korábbi években, hiszen korlátozottan mozoghatunk éjszaka. Most az ajándékokat is nehezebb beszerezni. A jelenlegi helyzetben csak egyenként tudom felkeresni a gyerekeket, ezért sok időt és munkát igényel, hogy minden csizmába ajándék kerülhessen, így felértékelődik a manók szerepe.  Már készülnek a feladatra, tornáznak, hogy fittek legyenek.

A korábbi években a pécsi belvárosban több helyen is lehetett önnel találkozni, idén erre hol lesz lehetőség?
Mintegy 10-15 évre tekint vissza az első pécsi Mikulástalálkozó, ahol a Dél-Dunántúl Mikulásait hívtuk meg egy beszélgetésre. Idén ez is elmaradt. A Mikulástalálkozó apropóján lett Pécsnek is Mikulása. Általában a belvárosban az ünnepi forgatagban szoktam fel-feltűnni, emellett különféle jótékonysági rendezvényeken, például a Kossuth téri ételosztáson vagy rászoruló gyerekeknek szervezett rendezvényeken is megfordulok. A jelenlegi helyzet más, most magamra is és a gyerekekre is vigyáznom kell. A napokban kaptam egy amerikai Mikuláskollégától levelet, amelyben arról ír, hogy a háborúban a katonai ruhájára vette fel a piros köpenyt és úgy sétált a városban. Akkor is az volt a küldetése, hogy megerősítse: van értelme a várakozásnak és hozza el a reményt.  E levél kapcsán magam is átéreztem, hogy a vírushelyzet ellenére sem maradhat el idén a Mikulás. Mivel most nem tudok elmenni a munkahelyekre, az iskolákba, az óvodákba, ezért a pécsi belvárosban, legfőképpen a mindenki karácsonyfája közelében járom az utcákat december 5–7. között. Ha nem is tudunk közel kerülni egymáshoz vagy szelfizni, azért még messziről integethetek az utcán. Akár egy közös ho-ho-ho-hó kiabálás is beleférhet a találkozásba vagy közösen énekelhetünk is egyet. Az idei bizony különleges alkalom lesz.

KategóriákJAZZ