A pécsi Élmény Tár Tanoda 10 éve segíti mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekek iskolai előmenetelét és beilleszkedését. A civil szervezet részére egy rendkívüli, Pécsről indult országos összefogás eredményeként aukciót szerveznek. 100 magyar kortárs fotográfiára lehet online licitálni – kedd estig van idejük erre.

A cikk a hirdetés után folytatódikEsély 2020 volt a címe annak a túlzás nélkül állítható, rendkívüli kiállításnak, amelyet pécsi fotósok kezdtek szervezni, és amelyhez végül összesen ötven kortárs magyar fotóművész csatlakozott és ajánlott fel személyenként két művet. Így egy 100 darabos fotókiállítást tudtak szervezni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában, a tárlatot eredetileg januárig lehetett volna látni, de a járványügyi szigorítások miatt ez a kiállítás sem látogatható.

A fotókra is a galériában lehetett volna licitálni, sajnos ez is elmaradt, amint azt friss podctast-unkban, a Szabad Péntekben az Élmény Tár Tanoda vezetője, Tasnádi Zsófia el is mondta. A podcastban amúgy egy másik jótékonysági akcióról is beszámoltunk.

A pécsi Élmény Tár Tanodának 55 hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyermekkel van folyamatosan kapcsolata, nekik szeretnének segíteni. És ezért vállalta 50 fotós., hogy felajánlja fotóit karitatív célra.

Az aukció kedd este nyolc óráig tart, addig lehet licitálni a fotókra. Az aukció oldala ITT érhető el.

EZ ITT pedig a licitálható fotók lapozható katalógusa. (A fotóaukcióról cikkünkben lejjebb részletesen is beszél egy szakember.)

További jótékonysági lehetőségek

Az online árverés lezárása után, december 9-től, lehetőség van részt venni a jótékonysági fotó tárlatban, az alábbi 2 módon:

1. Az online aukción el nem kelt fotók bérlése

2. Az online aukción el nem kelt fotók jótékony mentorálása: RÉSZLETEK.  

Miért is éri meg kortárs fotóra licitálni?

Ebben az esetben természetesen az egyik legfőbb, hogy nagyon fontos és jó ügyben tudnak segíteni, olyan civileknek, akik már sok éve bizonyítottak, szem előtt vannak és dolgoznak, dolgoznak, dolgoznak.

Mindemellett a világban vannak piaci alapú fotóaukciók is, még ha Magyarországon ez talán kevésbé ismert is. Így megkérdeztük Cseri László fotóművészt és újságírót, volt kollégánkat, aki a jótékonysági fotóaukció egyik szervezője és a kiállítás egyik kurátora, arról, hogy miért is ajánlja a licitálást.

Merthogy például az a kérdés azonnal felmerülhet sokakban, hogy miért vegyen meg valaki egy fényképet, komolyabb összegért, amikor ma a legtöbb fotót le lehetett tölteni és adott esetben akar ő maga, otthoni körülmények közt, akár egy profibb cég segítségével olcsóbban is kinagyíttathatja (előhivathatja).

Cseri László hangsúlyozta, hogy a lenagyított, és a hátoldalán a szerző által aláírt, vagyis hitelesített fotó műtárgynak számít.

A katalógusban minden képnél szerepel egy szám, például 1/5, ami azt jelenti, hogy abból a fotóból összesen öt nagyítás készülhet, és közülük ez az első. Ugyanaz a módszer, mint a sokszorosított grafika (rézkarc, fametszet, litográfia) esetében, számozottak a példányok.

A neten, például a Facebookon a fotók lebutított kópiái találhatóak, azokból jó minőségű nyomat nem készíthető, érvelt a fotóművész.

Több millió dollárt is adnak fotókért

Nyugaton, Magyarországgal ellentétben, megszokott dolog, hogy a fotókat műtárgyként árulják, egyes képek igen jelentős áron kelnek el. Például Andreas Gursky Rajna című fotóját a „Christie” New York-ban 4 millió 338 ezer 500 dollárért árverezte el 2011-ben, idézte fel az akkor az újságokba is bekerült hírt Cseri László.

Egy kanadai fényképész Jeff Wall halott katonákat ábrázoló képét 3 millió 666 ezer 500 dollárért adták, egy Cindy Sherman nevű fotós szeplős, vörös ruhás lányt ábrázoló képe pedig 3 millió 890 ezer 500 dollárért kelt el.

Az m21-ben kiállított 100 fotó 90 százaléka méteres nagyságú, vagyis az átlagos, megszokott fotóknál nagyobb, vékony alumíniumlemezre vannak felkasírozva, vagyis műtárgyként nagyon látványosak.

Magyarországon nem gyakoriak a fotóaukciók, ismerte el a szervező, legutóbb Budapesten 2017-ben a BÁV rendezett egyet, 2018-ban pedig a Blitz Galéria.

KategóriákPOP