80 éves korában elhunyt Rétfalvi Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, professor emiritus, Pécs díszpolgára, a villányi nemzetközi szobrász alkotótelep alapítója.

Rétfalvi Sándort (1941-2021) 2019-ben fogadta díszpolgárává Pécs. Az akkor 78 éves Munkácsy-díjas szobrászról azt írtuk, a kortárs szobrásznemzedék kiemelkedő tagját tüntették ki Pécs díszpolgári címével. A villányi nemzetközi szobrász alkotótelepet (1967) megalakító, már akkor is súlyos beteg képzőművész helyett fia vette át a díszpolgári oklevelet.

Rétfalvi Sándor 1982-től 1995-ig tanszékvezető volt a PTE rajztanszékén. 1990-ben a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola egyik megalapítója lett, 1993-tól ő volt a fémszobrászat szakirányának vezetője.

A Rétfalvi Sándorról szóló Wikipedia-szócikk szerint azon szobrásznemzedék kiemelkedő tagja volt, amely Somogyi József iskolájából került ki. Művészetének egyik meghatározó jegye lett mesterének expresszív realista stílusa. Művészetében jelentős szerepet játszott a természet iránti vonzalom is, ezt antropomorf „tájszobrain” lehet felfedezni. 1963-tól rendszeresen részt vett a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, később pedig a pécsi Országos Kisplasztikai Biennálékon. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja volt.

Egy későbbi cikkünkben írtunk arról, hogy a díszpolgári címet egy kiemelkedő művészi pálya és életút elismeréseként ítélték oda Rétfalvi Sándornak, a pécsi szobrászképzés egyik vezetőjének, a villányi alkotótelep megálmodójának, alapítójának, vezetőjének.

Szobrai az ország számos településén ott vannak, köztük szép számmal a pécsi köztereken is. Rétfalviról a legtöbb helyen megemlítik azt is, hogy a viaszveszejtéses bronzöntés technikáját Rómában, ösztöndíjasként tanulta Amerigo Tot oldalán. Rétfalvi Sándor egyik legismertebb köztéri szobra a pécsi Színház téren álló, 1992-ben átadott díszkút (a mészkőből készült szökőkút is a szobor egészéhez tartozik, természetesen). A Pécsi Nemzeti Színház előtti tér központi részén, a tér két oldalán található, két elemből álló mészkőből készült kút mindegyikén fekvő bronzból öntött alak is látható, Tragédia és Komédia.

KategóriákGyász