Számos tétel nem reális az ÖPE szerint az idei pécsi költségvetés tervezetében. Szerintük így az őszt sem éri meg a büdzsé.

A cikk a hirdetés után folytatódik? Tettünk már javaslatot 28, majd 12 és újabb 5 pontban, hogy végre a város elinduljon a fenntartható működés irányába, mert így nem éli meg a költségvetés az őszt

? mondta az Összefogás Pécsért sajtótájékoztatóján ma Kővári János. Az ÖPE lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint be kell látnia a város vezetésének, hogy nem lehet mindig csak nadrágszíj meghúzásával megoldani a problémákat.

A 2019-es költségvetés pécsi tervezetét tekintve az ÖPE úgy látja, sok olyan tétel van, amelyek nem reálisak. Ilyen például a tömegközlekedés finanszírozására tervezett 1,7 milliárd forint, amely tavaly is 2,7 milliárdot vitt el, de a városüzemeltetés több szeletének kiadásait is alultervezték szerintük.
Kővári János emlékeztetett az ÖPE korábbi javaslatára, amely szerint a városnak egyetlen lehetősége van a menekülésre a jelenlegi gödörből, mégpedig az okosváros program: az elektromos buszok beszerzése, a közvilágítás és az épületek energetikai korszerűsítése lenne a fontos, mert ezek kétmilliárd forintos megtakarítást jelentenének.
A sajtótájékoztatón a szervezet elnöke felháborodásának adott hangot az élményfürdő beruházásával kapcsolatos újabb késlekedéssel kapcsolatban. – Egyszerűen érthetetlen, hogy a korábban már elfogadott szakmai anyagok alapján is javasolt tüskésréti helyszín helyett miért kell újabb kútfúrásokkal kísérletezni a volt bőrgyár területén? A város vezetésének birtokában lévő szakmai tanulmányok szerint is ott kizárólag 28 fokos víz található, amit nagyon drágán lehet csak majd felmelegíteni, miközben ugyanez a tanulmány megjegyzi, a nagykozári területen található víz 49 fokos és elegendő mennyiségben áll rendelkezésre! – áll a sajtóközleményben.
Kővári szerint ráadásul most már félő, hogy a Modern Városok Program erre a beruházásra szánt mintegy 25 milliárdja akár el is veszhet.

Vozár Pál, az ÖPE alelnöke szerint a városi feladatokba sokkal jobban be lehetne vonni a helyi civil szervezeteket. – Nemcsak a közművelődési, hanem minden olyan városszervezési feladatokba érdemes bevonni a civileket, amelyek ismerik az adott városrészben élőket, azok problémáit – mondta Vozár.

KategóriákMETÁL