Az iparűzési adó enyhítési intézkedés természetesen a kormányzati döntések egy része miatt már eddig is nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak jelent egy újabb ütést. Orbánék azonban azt ígérik, hogy a kicsik automatikusan kapnak támogatást. A nagyobbakkal egyenként tárgyalnak. Azért azt nem árt tudni, hogy Magyarország 100 legnépesebb településéből 50 városban az ellenzék legyőzte a Fideszt tavaly ősszel. Péterffy Attila viszont nem sokkal a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktornál, megyei jogú városvezetői minőségében.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktor, mondhatni szokásosan a Facebook-oldalán jelentette be nemrég a legújabb gazdaságvédelmi akciótervet (avagy a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítését).

Orbán azt mondta, hogy a vírus nem csak az embereket, hanem a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, de mostani intézkedésektől azt remélik, hogy sikerül a vállalkozásokat és több százezer munkahelyet megmenteni.

Négy fő döntésről van szó valójában, ebből egy a hitelvisszafizetési moratórium kiterjesztését, egy a családok lakásfelújítását, egy a járványügyi intézkedések miatt bezárni kénytelen vállalkozásokat érinti, egy pedig a kkv-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adójának csökkentését irányozza elő. Utóbbi az önkormányzatok pénzügyi-anyagi helyzetét jelentősen és közvetlenül befolyásolja, és persze nem pozitívan.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Mi is a négy fő döntés?

  1. A hitelvisszafizetési moratórium 2020. július 1-ig történő meghosszabbítása. Továbbra is csak azoknak kell a bankjuknál eljárniuk, akik a moratórium ellenére is törleszteni akarnak. (Amúgy nem kevesen így vannak.)
  2. A korlátozó kormányzati intézkedések következtében üzletüket bezárni kénytelen vállalkozásoknak a kormány decemberben és januárban átvállalja a bérköltség kétharmadát. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalom mellett kiterjesztik a vállalkozási tevékenységüket szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
  3. A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját 2021. január elsejétől a felére csökkentik, mert ők a legsérülékenyebb vállalkozások, egyben azok, amelyek a legtöbb embernek adnak munkát. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól biztosan (automatikusan) támogatást fognak kapni, az azoknál nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét viszont egyenként tekintik át.
  4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ennek fele, azaz 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Vagyis például nem a településeknek, hanem a kormánynak fájó, és amúgy a világon legmagasabb általános forgalmi adókulcsot (áfa) érintően nem született döntés.

Orbánnal tárgyalt Péterffy Attila

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton reggel kilenckor a Budai-várban fogadta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetését. A szervezet társelnökeként Péterffy Attila, Pécs polgármestere is meghívást kapott az egyeztetésre, amiről még előzetesen, tegnap közleményt adott ki Pécs polgármestere.

Azt írta, hogy

„a találkozóra úgy tekint, mint egy olyan eseményre, amelyen a kormány meghallgatja az önkormányzatok álláspontját. Megtisztelő, hogy kikérik a véleményünket. A tárgyaláson a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy képviseljem azon megyei jogú városok véleményét, amelyek vezetői a kormányzati elképzelésektől eltérően gondolkodnak” – írta.

Mint mondta, felkészítő anyagot ugyan nem kapott az eseményre a Megyei Jogú Városok Szövetségétől, de erre nincs is szüksége, hiszen minden városvezető tisztában van a magyar önkormányzatokat ma sújtó problémákkal. „Bízom benne, hogy így is érdemi konzultáció tud megvalósulni a kormány és az MJVSZ között” – fogalmazott tegnapi közleményében Pécs polgármestere.Mint mondta, felkészítő anyagot ugyan nem kapott az eseményre a Megyei Jogú Városok Szövetségétől, de erre nincs is szüksége, hiszen minden városvezető tisztában van a magyar önkormányzatokat ma sújtó problémákkal. „Bízom benne, hogy így is érdemi konzultáció tud megvalósulni a kormány és az MJVSZ között” – fogalmazott tegnapi közleményében Pécs polgármestere.

A találkozóról beszámolt az MTI is. Azt írták, hogy a megbeszélésen ott volt Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. Vagyis Pécs a szervezeten belüli tisztsége miatt a pécsi polgármester volt az egyetlen nem kormánypárti szereplő az egyeztetésen. A Karmelita kolostorban tartott egyeztetés része volt a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozatnak. 

Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten a karmelita kolostorban 2020. december 19-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó – mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek. Orbán Viktor miniszterelnök már tegnap, péntek reggel a szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy szombaton bejelentik a gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépéseit.

KategóriákMETÁL