A saját traumájából merített erőt, hogy másokért is kiálljon a SZABAD-díj szakmai elismerésének idei győztese. A közönségdíjat egy olyan csapat kapta, akik újradefiniálták a közszolgálatiságot Magyarországon. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) másodszor adta át a SZABAD-díjakat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA SZABAD-díj jelöltjei és kitüntetettjei olyan hétköznapi hősök, akik egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel. A tavaly, első alkalommal átadott SZABAD-díjról a Szabad Pécs is beszámolt, már csak azért is, mert tavaly a Szabad Pécs felelős szerkesztője és egyik alapítója, Babos Attila is a végső jelöltek közt volt. Ahogyan volt Pécsről más jelölt is, Konkoly-Thege Júlia pécsi civil jogvédő. Az első SZABAD-díj kitüntetett Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek civil szervezet vezetője, első közönségdíjasa pedig Farkas Norbert lett, aki nevelőotthoni bántalmazásokat tárt fel a TASZ segítségével. Idén pedig ismét volt pécsi jelöltje a díjnak.

Idén a koronavírus-járvány miatt online díjátadót tartottak, amelynek műsorvezetője Kovács Patrícia volt, olvasható a TASZ közleményében. A színésznő elmondta: a SZABAD-díj jelöltjeitől megtanulhatjuk, hogy mindannyian formálói vagyunk annak a társadalomnak, amiben élünk, vagy amiben élni szeretnénk.

A díjazottakat a szakmai zsűri, illetve a közönség kilenc jelölt közül választhatta ki, akiket kortárs írók mutattak be az erre az alkalomra készült kiadványban, illetve a TASZ blogján. A zsűri tagjai Cseke Eszter dokumentumfilmes rendező, Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője és Miklósi Gábor, a 444 újságírója voltak.

Kovácsné dr. Nagy Emesének, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója a a BOOKR Kids különdíjával – Fotó: TASZ

Kapronczay Stefánia elmondta: a díjat a cinikus kishitűséggel szemben hozták létre, hogy a kétkedés helyett megünnepeljük a sikereket és megbecsüljük azokat az embereket, akik a hétköznapokban a változásért dolgoznak. A díjátadón ilyen emberként emlékezett meg Nagy Szilviáról, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnökéről, aki idén hunyt el.

Horváth Dorka a BOOKR Kids különdíját, 700 oktatási célú interaktív digitális könyvet és könyvcsomagot ajánlott fel Kovácsné dr. Nagy Emesének, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatójának, akinek vezetése alatt olyan integrációs programot valósítottak meg, melynek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek sikeresen együttműködve, eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal. Kovácsné dr. Nagy Emese a pedagógusok, szülők és gyerekek alkotta csapata nevében köszönte meg a jelölést és az elismerést, mellyel a társadalom fejlődéséért végzett munkájukat díjazták.

A legtöbb közönségszavazatért járó díjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. Gulyás szerint küldetésük az, hogy erősítsék a rendszerkritikus nyilvánosságot Magyarországon, az ő személyes célja pedig egy olyan társadalom megerősítése, amelyben mindenki politizálhat. A közönség elismerését megilletődve fogadták, azt az aktivista-műsorvezető komoly felelősségnek is tartja, amelyhez igyekeznek méltók maradni.

Gulyás Márton, a Partizán alapítója – Fotó: TASZ

A szakmai díjat egy olyan embernek ítélte a zsűri, aki egy súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan. Orosz Bernadettről a zsűri nevében Miklósi Gábor azt mondta: amikor megmutatta a nyilvánosságnak a szinte felismerhetetlenségig összevert arcát, azt gondolta, óriási bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen helyzetben megmutassa magát, és ezt a benyomását csak megerősítette, hogy azóta Orosz Bernadett saját maga mellett a hasonló helyzetben lévő emberekért is kiállt. Orosz Bernadett szerint azok a nők is elismerést nyertek, akikben az ő kiállása tartotta a lelket és a reményt. „A láncoknak, amik eddig a szégyen rabságában tartottak, ezzel vége” – mondta.

Az idei SZABAD-díj jelöltjei voltak a díjazottakon kívül: Lakatos Attila, mert fellép az ellen, hogy indokolatlanul igazoltatnak állampolgárokat a bőrszínük miatt; Tasi Roland faápoló, aki a nyilvánossághoz fordult, amikor egy építkezés miatt egy platánt akartak kivágatni vele; Kunetz Zsombor orvos, aki a tisztességes egészségügyért küzd, melyben a betegek, az orvosok és az ápolók sem vesztesek; Benkő Balázs, az idei pécsi jelölt, aki polgárőrként járult hozzá, hogy egy hajléktalan ember segítséget kapjon; L. László János, aki a Nyomtass te is! mozgalommal segíti, hogy a valódi hírek mindenkihez eljussanak; valamint a Fridays For Future Magyarország aktivistái, akik a klíma- és ökológiai válság elleni cselekvést akarják kikényszeríteni.

A jelölteket bemutató írások ITT érhetők el.

Címkék:
KategóriákMETÁL