Nagy vihart kavart Orbán Viktor tegnapi bejelentése arról, hogy a kormány jövőre úgy segít a vállalkozásoknak (kivéve a legnagyobb cégeket), hogy az önkormányzatoknak fizetendő helyi iparűzési adó sorsáról dönt, felülről, azt megfelezve. Ma Nemes Balázs momentumos pécsi politikus egy olyan megoldási javaslatot ismertetett, amelyről már korábban is lehetett olvasni, hogy ez, vagy valami ilyesmi lehet az egyik módszer e helyzet kivédésére, már ha valóban bekövetkezik. És bekövetkezett. Ehhez viszont kell a helyi cégek segítsége is.

A cikk a hirdetés után folytatódikNemes Balázs a Momentum országosan ismert pécsi politikusa, elnökségi tagja, a pécsi önkormányzat innovációs biztosa írt erről a Facebookon, de aztán az önkormányzati cég által fenntartott Pécsma.hu is kitette a hírt.

Nemes Balázs a helyi cégek és egyéni vállalkozók segítségét kérte, ami az egyik logikus “védekezési lehetőség” a jövőre nézvést, ha az következik be, amitől nagyvárosok ellenzéki polgármesterei tartanak, hogy ők nem, vagy nem elégséges kompenzációt kapnak majd.

A másik ilyen jellegű segítségért pedig már korábban elkezdtek lobbizni Brüsszelben a szabad városok polgármesterei, többek közt Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Péterffy Attila – azért, hogy növeljék meg jelentősen a közvetlenül Brüsszelben megpályázható önkormányzati forrásokat az EU-ban.

Nemes Balázs a következőket írta:

A magyar kormány december 19-én meghozott döntése alapján 2021 januárjától a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját a felére csökkentik.

A helyi iparűzési adó (továbbiakban: HIPA) 30 éve az önkormányzati adórendszer egyik pillére, amely a helyi közösség önszerveződésének és infrastruktúrájának finanszírozását szolgálja.

A döntés súlyos következményekkel jár az eleve rossz állapotú magyar önkormányzatiság számára, ugyanis politikai kegyektől teszi függővé a 47 legnagyobb magyar település teljes lakosságának jólétét és sorsát, amely megközelíti a 4,7 millió főt.

Pécsett a legutóbbi zárszámadási és költségvetési adatok alapján a teljes éves bevétel (és kiadás is) valamivel több, mint 73 milliárd forint volt, amelyből 9,7 milliárdot tett ki az éves HIPA-ból befolyó összeg.

Tekintve, hogy a döntés a kis- és középvállalkozásokra és az egyéni vállalkozókra vonatkozik, polgármester úr közlése alapján Pécsett ez összesen 3 milliárd forint sorsát érinti, amelynek a hiánya súlyos működési problémákat okozna.

Hogy érzékeltetni tudjam a probléma méretét; 3 milliárd forint megközelítőleg akkora összeg, mint a ZSÖK másfél éves költségvetése, mindent beleértve.

Az intézkedésben el van rejtve egy csavar, ugyanis a vírushelyzet miatti gazdasági visszaesés idején értelemszerűen csökkent a kereslet a különböző áruk iránt, így a forgalom is összeesett az üzletekben. Ebből következik, hogy a HIPA összege eleve alacsonyabb lesz, magyarán a kormány döntése igazából nem segít a bajban lévő cégeknek, míg a stabil pénzügyi helyzetű cégek további előnyökhöz jutnak.

Mondani sem kell, hogy a magyar piacszerkezet miatt a tőkével kevésbé ellátott, elsősorban kis- és közép, illetve egyéni vállalkozások vannak magyar tulajdonban, ennélfogva elsősorban ezeknek a kis magyar cégeknek fáj a segítség hiánya, míg a tőkeerős, sok esetben külföldi cégcsoporthoz tartozó cégek a nemzetközi beágyazottságuk miatt nem tartanak pénzügyi problémáktól, és még hozzájuk is vágják ezt a kedvezményt.

“Emellett természetesen nem vitatom el, hogy lehetnek olyan cégek, amelyeknek ez segít, de rendkívüli esetekben célszerűbb az össztársadalmi jólétre optimalizálni a döntési célfüggvényünket, hogy finoman fogalmazzak. Pécsett a probléma élessége egyből átcsapott megoldáskeresésbe, ami viszonylag gyorsan sikerrel is zárult. Tekintve, hogy a cégeknek a HIPA jellemzően messze nem a legnagyobb kiadása, kezelése pedig rutinszerű, logikus biztosítani azt a lehetőséget, hogy ha úgy döntenek, hozzájárulhassanak közösségük jólétéhez.”

Tegnap sikerült egyeztetnem polgármester úrral és alpolgármester úrral, hogy a márciusban bejelentett koronavírus segélyalapot kiterjesztve lehetővé tegyük, hogy a cégek önkéntes alapon támogassák az önkormányzati működés és a városi közszolgáltatások zavartalan üzemelését. Az összeg nagysága alapvetően a cégekre van bízva, de kényelmes iránymutatást adott ezügyben a kormány döntése.

A számlaszámra (10024003-00336255-00001537) beérkező támogatásoknál a “Pécsiek egymásért” közleményszöveget kell majd használni, hogy pontosan fel legyek címkézve az összegek, a valós idejű lekövetést és a transzparenciát pedig egy online elérhető táblázat teszi majd lehetővé, ahol minden elutalt összeg látható lesz a megérkezés pillanatában, természetesen anonimizálva.

“Legjobb tudásunk szerint igyekszünk felkészíteni az önkormányzatot és a város érdekét szolgáló megoldást találni a kormány által előállított helyzetre” – írta.

KategóriákMETÁL