Pécsett mérsékelt a szennyvízben a koronavírus öröklítőanyagának a mennyisége, további jó hír, hogy az érték stagnál. A két legközelebbi megyeszékhelyen azonban emelkedett, s míg Szekszárdon emellett stagnál, Kaposváron emelkedik.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Nemzeti Népegészségügyi Központ hétről hétre a honlapján olvasható jelentésben teszi közzé, hogy az ország nagyvárosaiban vett szennyvízmintákban jelen van-e a koronavírus örökítőanyaga, s ha igen, milyen koncentrációban, s a mért mennyiség milyen tendenciát mutat. Az örökítőanyag természetesen most már az egész országban jelen van, s a települések többségében stagnálást mutattak ki az év 52. hetében – ami idén nem az utolsó, de az utolsó teljes hete az évnek.

A szennyvízből vett mintákból jól megtippelhető, kimutatható a járvány üteme, s a mostani mérések eredményei alapján azt lehet mondani, hogy országosan a járvány lassulóban van.

Pécsett is mérik a szennyvízben a koronavírus-örökítőanyag koncentrációját, a baranyai megyeszékhelyen mérsékelt az adat és stagnáló a tendencia. Nem úgy, mint a két legközelebbi megyeszékhelyen. Szekszárdon emelkedett az érték, de a tendencia ott is stagnálást mutat, míg Kaposváron nem csak emelkedett az érték, de a tendencia is emelkedő.

A fent említettek mellett Békéscsabán, Nyíregyházán és Szolnokon is emelkedett az örökítőanyag-koncentráció, vagyis ezeken a helyeken várhatóan nőni fog a közeljövőben a fertőzöttek száma. Emelkedő tendenciát mutattak ki amúgy mérsékelt mennnyiséget regisztráló településen is, például Debrecenben, az ország legnagyobb vidéki városában.

Jóval kevesebb fertőzött

A legfrissebb, ma, vasárnap délelőtt közölt, azaz karácsony második napjára vonatkozó hivatalos COVID-adatok hosszú ideje, ősz eleje óta nem voltak ilyen alacsonyak: 698 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 316 060 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Minderre már nagy szükség volt, hiszen az elmúlt hetekben nagyon magas, eddig nem látott mennyiségű volt a napról napra jelentett új fertőzöttek száma és a halálozás is sosem látott méreteket öltött, naponta kétszáz fő közelében volt a COVID-ban elhunyt személyek száma. Ugyanakkor még mindig magas az elhunytak száma: a mai jelentés szerint 96 fő, többségében idős, krónikus beteg veszítette az életét koronavírus-fertőzés következtében. A COVID miatt meghalt személyek száma Magyarországon ezzel elhagyta a 9000 főt, egészen pontosan 9047 főre emelkedett.

Megkezdődött az oltás az EU-ban, ennek köszönhetően Magyarországon is

Mindeközben Magyarországon már szombaton megkezdték a koronavírus elleni védőoltás beadását a Dél-pesti Centrumkórházban. Az Európai Unió (EU) tagállamaiban ugyanis december 27-étől megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása, vagyis a tegnapi hazai start is ennek az európai uniós programnak köszönhető. Ahogy több más országban is, Magyarországon is elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. Itthon egyelőre öt oltópont nyílt, a messze legfertőzöttebb Budapesten három, illetve a legfertőzöttebb vidéki területek közé tartozó Szabolcsban /Nyíregyházán/ és Hajdú-Biharban /Debrecenben/.

KategóriákMETÁL