Városaink kifosztása nem kormányzás, az iparűzési adó megfelezésének pedig semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez – írta a Pécs önkormányzatát is tömörítő Szabad Városok Szövetsége hétvégi közleményében. És beígérték, hogy tiltakozásul 23-án lekapcsolják az ünnepi díszkivilágítást. Ma pedig újabb közleményt adtak ki az ügyben pécsi érintettséggel, megyei jogú városok, a fideszes kaposvári polgármester, Szita Károly által vezetett Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként tett nyilatkozata miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikKarácsony Gergely főpolgármester, valamint 37 budapesti kerületi és vidéki települési polgármester adott ki a hétvégén közös közleményt, amiben azt követelik, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntést. Az ugyanis szerintük az önkormányzatok kivégzését jelenti. Mint megírtuk, hasonlóképpen látta a helyzetet az ellenzékinek számító gödöllői polgármester, Gémesi György által vezetett önkormányzati szövetség is.

A Szabad Városok Szövetsége tagjai a közleményben kijelentik, hogy az iparűzési adó megfelezésének szerintük semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annál inkább van szerintük a Fidesz hatalmi játszmájához.

A közleményt aláíró polgármesterek közt van Pécs független polgármestere, Péterffy Attila is, aki a hétvégén a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezető tagjaként, egyébként egyedüli független-ellenzéki polgármesterként három polgármester- és szövetségi tag társával egyetemben tárgyalt Orbán Viktorral a Karmelita kolostorban. Csakhogy azt követően nem sokkal jelentette be a kormány döntését Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv négypontos kiegészítéséről, ezek közt a kkv-ék és az egyéni vállalkozók számára 2021-től biztosított helyi iparűzési adó felének eltörléséről. Ami után ezért Péterffy Attila szintén kiadott egy, a döntést bíráló közleményt.

Azt megígérte ugyan Orbán Viktor és az orbánista kormány, hogy a 25 ezer fő alatti településeket automatikusan kompenzálják, a többiekkel viszont majd egyénileg tárgyalnak ugyanerről. Csakhogy a legnagyobb települések jó része ellenzéki.

A döntést nem csak azért bíráltak, és nem csak a leginkább érintett, nagy települések vezetői, mert a kormány nem saját magára vonatkozó adócsökkentésről döntött, hanem az önkormányzatoknak fizetendő adóról, és nem csak azért, mert ez már nem az első és nem is a második döntés volt, amivel a válságra hivatkozva az önkormányzatoktól vesznek el (szemben például az ország laboratóriumaként emlegetett Ausztriával, ahol ehelyett pénzügyi segítséget kapnak a települések), hanem mert a helyi iparűzési adó csökkentése nem fog segíteni érdemben egy-egy vállalkozáson, ugyanakkor a városoknak nagyon komoly kiesést jelent. Amint az Nemes Balázs momentumos politikus, Pécs innovációs biztosa közleményében is olvasható volt, Pécsnek ez 3 milliárd forintos kiesést jelenthet.

A Szabad Városok Szövetsége ezért tiltakozásra szólította fel azon önkormányzatokat, amelyek elvetik az orbánista kormány döntését, mindezen túl a saját önrendelkezésüket és cselekvőképességüket meg akarják védeni.

„Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen”.

A csatlakozó önkormányzatok ezért, tiltakozásuk jeléül, „a közszolgáltatások védelmében” december 23-án 19 órától, egyetlen estére lekapcsolják a városi díszkivilágítást, és felhívják a polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

A felhíváshoz Pécs városa is kapcsolódik.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már korábban megfogalmazta azt a Szabad Városok Szövetsége vezetőjeként, hogy ha tiltakoznak, nem maguk miatt teszik, és nem az ellenzéki városoknak, hanem minden önkormányzat és minden magyar polgár miatt. Elérkezett szerinte az idő, hogy erőteljesebben tiltakozzanak és lépjenek fel a kormánnyal szemben, és felépítsenek egy szabadabb, igazságosabb és zöldebb Magyarországot.

Mindezek után ma egy újabb közleményt adtak ki nagy önkormányzatok, megyei jogú városok, köztük Pécs is. Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökeként ugyanis közleményt adott ki szombaton. Szita azt írta, hogy az MJVSZ (aminek Pécs is tagja) támogatja a kormány új gazdaságvédelmi intézkedéseit, sőt szerinte a kormány az önkormányzatokkal közösen teremti meg a családok biztonságát. Erre reagált kilenc megyei jogú város polgármestere, mondván elhatárolódnak Szita Károly MJVSZ-elnökként tett kijelentésétől. Sőt, azt is hozzátették, hogy a helyi iparűzési adóbevételek 50 százalékos csökkentése miatt úgy látják, az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrásuk. Ezért közösen úgy döntöttek, hogy 2021-ben nem fizetik be a többmilliós tagdíjat, azt inkább a járvány elleni védekezésre fordítják.

A közlemény a polgármesterek emlékeztetnek arra, hogy az iparűzési adó bevételéből az önkormányzatok közszolgáltatásokat is finanszíroznak, tömegközlekedést, szemétszállítást, útfelújítást, közvilágítást, parkok, zöldfelületek redben tartását stb., így Orbán Viktor döntése ezeket sodorja veszélybe.

Nem jut majd MJVSZ-tagdíjra az önkormányzatok költségvetéséből

Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól. Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke a szövetség nevében a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról, a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedéssel kapcsolatos elégedettségéről adott ki közleményt.

A 23 hazai nagyváros polgármesterét tömörítő szervezetből 9 városvezető azonban nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével. Tudjuk, hogy ezt a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg. A 9 város vezetőiként természetesen szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt. Ismerjük és átérezzük az ő helyzetüket is. 

Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.

Ezzel Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól.

Ahogy az MJVSZ közleménye is kitér rá, a hazai nagyvárosoknak járványügyi költségvetést kell készíteniük 2021-re. Szita Károly úgy fogalmaz, hogy a nagyvárosok önkormányzatainak mindent a járvány elleni védekezés alá kell rendelniük.

A KKV szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50%-os csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás, ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben nem fizetjük be a szervezet több millió forintos, éves tagdíját. Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében.

Hangsúlyozzuk, a Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai küldetését továbbra is fontosnak tartjuk, azonban tagságunk jövőbeli megőrzését az MJVSZ elnökének ezutáni nyilatkozatai függvényében mérlegelni fogjuk.

Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke

Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármestere

Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere

Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere”

KategóriákMETÁL