A pécsi önkormányzat által egy hónapja bevezetett észlelő-jelző rendszer tapasztalatait összegezte legutóbbi ülésén a város járványügyi intézkedéseit koordináló akciócsoport. A városrészenként külön-külön telefonszámon hívható diszpécserek a pandémia miatt karanténba, vagy nehéz helyzetbe került családok hívását fogadják, számukra nyújtanak praktikus segítséget.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az elmúlt négy hét tapasztalatai alapján a tavaszinál érezhetően kevesebb megkeresés érkezett a segítőkhöz. A diszpécsereket jellemzően a hatósági járványügyi megfigyelés alá került családok, illetve idősek hívták, de érkezett néhány megkeresés olyanok családoktól is, amelyeknek a megélhetése került veszélybe a járvány következtében, írja hétfő délutáni sajtóközleményében a pécsi önkormányzat. 

A Karanténjárat elindításának és a politikusi és városházi támogatások bejelentésekor – Középen Gellén Nóra – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Döntő többségében a heti bevásárlás lebonyolítása, illetve tartós élelmiszerek biztosítása miatt jelentkeztek a bajba jutottak. Előbbieket a diszpécserek a Pécsi Mami Közhasznú Egyesülethez irányították, amely a pécsi önkormányzat mintegy másfél millió forintos támogatásával november közepén indított útnak az otthonukba zárt családok bevásárlását segítő karanténjáratot.

A tartós élelmiszereket igénylők számára a pécsi önkormányzat a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete és több civil szervezet segítségével biztosít egységcsomagot. A karantén idejére otthonukba szorult családoknak juttatott adományok összeállítását négymillió forinttal támogatta az önkormányzat, ebből 400 család kaphat átmeneti segítséget a járvány idején.

A Pécsi Mami Gyerektaxija is várja a segítséget

Pécsett, egyedülálló országos kezdeményezésként, 2018 áprilisa óta Gyerektaxi szolgáltatást üzemetet a Pécsi Mami. Számos pécsi családnak tudtak az eltelt időben segíteni, összehangolni a munkát és a családi életet. Merthogy a szolgáltatás lényege, hogy olyan szülőknek és gyereknek segítettek, ahol a szülők elfoglaltsága miatt nem tudtak volna az iskolába időben eljutni a szülők, hogy hazaszállítsák a gyereküket vagy gyerekeiket.

A Pécsi Mami Gyerektaxiját bármely pécsi szülő igénybe vehette és veheti, ha tovább dolgozik, mint ahogy az iskola, óvoda nyitva tart, vagy a munkája miatt nem tudná elvinni gyermekét a szükséges fejlesztő foglalkozásra.

Egyedülálló szülők, többgyermekes -, nagyszülői segítség nélküli családok, rugalmatlan munkarendben -, kereskedelemben-, egyészségügyben dolgozók, beteg gyermeket nevelők és sok más család számára könnyíti meg a délutáni logisztikát a Gyerektaxi.

Csakhogy az év végére lejárt az a pályázati támogatás, ami a szolgáltatás beindítását segítette, ezért a Pécsi Mami alapítója és vezetője, Gellén Nóra gyűjtést indított, amelyhez már nem csak pécsi magánszemélyek és szervezetek,, hanem politikusok is csatlakoztak, pártállástól függetlenül. Az első, aki segített politikusként Kővári János, az ÖPE elnöke volt, aki saját pécsi városházi képviselői keretéből mintegy 100 ezer forintot ajánlott fel a Pécsimami számára.

De mint írtuk a pécsi önkormányzat is segített, Bognár Szilvia és a DK közbenjárására.

Az egyik kulcskérdés a kisbusz volt, amivel a Gyerektaxi szolgáltatás működött, mert a buszt csak bérelni tudtéák a pályézati konstrukció keretében.

Éppen ezért volt a túlélést jelentő, vagy azt segítő nem kis felajánlás a Via Markt kisboltokat üzemeltető Varga András és Bánfai Andrea felajánlása, amivel egy 9 személyes kisbuszt nagyon jelentős árkedvezménnyel, mindösszesen hárommillió forintért megvásárolhat a Pécsimami, míg a szervizelést a Pécsi Amreinracing Autószerviz Kft. vállalta, szintén felajánlásként.

Ahhoz azonban, hogy folyamatosan működjön, sőt a gyerekek szállítását a jövő évben délelőtt is tudják biztosítani, a pécsiek segítségét továbbra is várja az egyesület.

A Pécsimaminak kedvezményes áron felajánlott kisbusz – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

KategóriákMETÁL