Lehet-e kérdezni a pécsi jobboldali városházi politikusokat a kegyelmi botrányról a közgyűlésen? Hogyan jön a képbe Donáth Anna? Más megítélés alá esik, ha valaki Gyurcsányozva beszél és tesz felé kérdéseket a közgyűlésben nem pécsi témákról? Le kell-e mondania Orbán Viktornak, ha esetleg kiderülne, hogy ő maga is érintett a kegyelmi botrányban? Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke ezekre a kérdésekre is válaszolt, miután bejelentést tett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület, vagyis a KDNP-vel Pécsen egy frakciót alakító ÖPE pécsi városházi képviselője február 21-én, szerdán, Pécsen bejelentette, hogy feljelentést tesz egy múlt heti közéleti, újságírói videó miatt, illetve a Kormányhivatalnál mószerolja be Péterffy Attilát a február 20-i pécsi közgyűlésen történtek miatt.

Kővári ugyanis azt mondta, hogy a polgármester kedden maga is szóba hozta, illetve más helyi, a városi többséghez tartozó képviselők is beszéltek, és – ami a lényeg – a jobboldali politikusoktól kérdeztek a kegyelmi botrányról, ami viszont nem pécsi ügy. Márpedig a pécsi közgyűlés szervezeti és működési szabályzata alapján ez tilos, tehát nem pécsi ügyről kérdezni a pécsi városházi politikusokat. Tehát Kővári szerint ezzel szerinte Péterffy Attila megsértette az szmsz-t, és ő ezért emiatt a Kormányhivatalhoz fordul és bepanaszolja Péterffyt. A hivatalnak elviekben 30 napja van döntést hozni.

Magyarán nemcsak az van, hogy van egy olyan elsöprő erejű botrányos ügy, ami az egész országot foglalkoztatja, amivel kapcsolatban azért akadnak ki a pécsi jobboldali képviselők, mert őket is „felkérdezik” arról, de odáig mennek, hogy lépnek is az ügyben és a Kormányhivatalhoz fordulnak, amelyet amúgy Baranyában egy volt KDNP-s politikus vezet.

A szóban forgó videót pedig, ami kiváltotta Kővári haragját (és elkeseredését) Bogos Csaba, a Pécsi Stop munkatársa készítette, még a február 13-i, a 2024-es pécsi költségvetésről döntő közgyűlési ülés előtt.

Jobboldali politikusokat kérdezett, amikor érkeztek az ülésre, majd kommentárt fűzött közben is, és a végén is a videóhoz. Kővári szerint viszont az újságíró nem véleményt mondott, hanem tényként tálalta, hogy ő is, más pécsi konzervatív politikusok is sunnyognak a pedofilbotrányról, és az jött le szerinte a videóból, hogy ők támogatják a pedofíliát (a Szabad Pécs szerint amúgy nem ez jött le), és ez nagy nyilvánosság előtt elkövetett jó hírnév megsértés és rágalmazás, ezért utóbbi miatt felejelentést tesz a rendőrségen az ÖPE politikusa.

A Kővári Jánossal készített videóban ennek kapcsán felvetettük, hogy – amennyiben ez az ügy eljut majd a bíróságig – azt is értékelni kell majd minden bizonnyal, hogy valóban tényállításról volt-e szó, avagy újságírói véleményről, mert a kettő közt a büntethetőséget tekintve van különbség, ráadásul a tavalyi ezt érintő – és sokak szerint a kormányhoz közelálló lapok és influenszerek miatti – jogszabályi változtatás után csekély az esély arra, hogy valódi ügy legyen ebből.

Persze nagyon is lehetséges, hogy ezek a lépések valójában nem is a büntetőjogi felelősségrevonás miatt történtek, hanem kommunikációs műveletek, hogy a saját táboruk tagjainak juttassanak el fontos politikai üzeneteket.

Aznap, tehát a múlt keddi közgyűlés napján, ugyancsak a közgyűlés előtt, illetve azt követően is a Szabad Pécs is kérdezett a kegyelmi botrányró pécsi politikusokat, egy fideszest, egy DK-ást, és magát Kővári Jánost is. Mutatjuk is.

Kővári azonban a Pécsi Stop videója miatt akadt ki, más helyi jobboldali politikusokkal egyetemben, a fenitek miatt.

A mostani, sajtótájékoztatón tett bejelentés után Kővári János vállalta, hogy külön videointerjút ad a Szabad Pécsnek, ezt láthatják a most feltöltött videóban, ahol Gyurcsány, Donáth Anna és Orbán Viktor neve is elhangzik. De, hogy miképpen jön a képbe Donáth Anna? Más megítélés alá esik-e, ha valaki Gyurcsányozva beszél és tesz felé kérdéseket a közgyűlésben nem pécsi témákról? Ezeket a kérdések mind szóba kerültek, vagy konkrétan feltettük a pécsi belvárosban 2019 őszén egyéni mandátumot szerzett jobboldali képviselőnek.

Ahogyan azt a kérdést is feltettük, hogy vajon le kell-e mondania Orbán Viktornak, ha esetleg kiderülne, hogy ő maga is érintett a kegyelmi botrányban? Érdemes megnézni mit és hogyan válaszolt.

Itt pedig azt a videót nézhetik meg, amelyben pécsieket kérdeztünk a kegyelmi botrányról

KategóriákMETÁL