A Pécsről Orfű felé vezető Ranga László út alatti hegyoldal veszélyessé vált, ezért egy 150 méter hosszú támfalat építtetett az önkormányzat a pécsiek körében egyre népszerűbb városrészben. A mintegy 49 millió forintos beruházás vis maior-keretből épült.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi önkormányzat szerdai közleménye szerint a pécsi Rózsahegyi út mentén húzódó meredek partfalon 2018 májusában jelentkeztek először olyan visszafordíthatatlan károsodások, amelyek a felszín mozgására utaltak. A helyszín felett haladó Ranga László utat kísérő meredek rézsű irányából a Rózsahegyi út menti partfalra ráfolyó, és a laza talajba beszivárgó víz suvadásokat, sárfolyásokat és omlásokat okozott. Emiatt hevesebb esőzések után a partoldalról érkező talaj rendszeresen iszapos hordalékként terült szét a közúton. A fák és a cserjék az út irányába megbillentek, azok gyökerei közül a talaj sok helyen kimosódott, ezért a levegőben lógtak.

Pécs önkormányzata a károk helyreállítására és a veszélyes partfal-szakasz megerősítésére vis maior-pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz. A szaktárca 2019 januárjában 48,8 millió forint támogatást ítélt meg a veszély elhárítására.

Forrás: Pécs MJV Önkormányzata

Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését követően a kivitelező idén nyáron kezdte meg a megközelítőleg 150 méter hosszú támfal építését. Mivel a meggyengült talajszerkezet folyamatosan fennálló veszélyhelyzetet generált, így csak szakaszos munkavégzéssel lehetett elvégezni az építkezést. Ennek keretében csaknem 1000 köbméternyi földet mozgattak meg, és elkészült a 150 méter hosszú, és nagyjából 3300 darab betonelemből álló támfal.

Szükségszerű volt ez a beruházás, hiszen a veszélyessé vált partoldal megerősítése nélkül komolyabb baleset is történhetett volna. Ezzel a beruházással párhuzamosan egy másik, már meglévő támfalat is megerősítettünk idén, szintén a Rózsahegyi út egy lentebbi szakaszán. Mecsekszentkút egyébként egy fejlődő, a pécsiek körében egyre népszerűbb városrész. A falusias hangulatú, erdőhöz közeli dűlőkben egykor zártkertek létesületek, de az elmúlt években egyre többen költöznek a csendes völgybe, ahol valóban kézzelfogható a természet közelsége – idézi az önkormányzati közlemény Siposné Bikali Évát, a terület önkormányzati képviselőjét.

Forrás: Pécs MJV Önkormányzata
KategóriákPOP