Csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának – értesült a hírről a 24.hu.

A cikk a hirdetés után folytatódikA lap arról is értesült, hogy a Balatoni Körben, azaz a fő céljában a balatoni gasztronómia és vendéglátás érdekvédelmét ellátó egyesületben az állami pénzek kiosztásának módja és átláthatatlansága olyan feszültséget okozott, hogy a napokban a kör elnöke, Laposa Bence és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását. Ráadásul   Laposa érdekeltségei kapták a legnagyobb összegű támogatásokat.

Laposa Bence a 24.hu értesülése szerint előzetesen egy listát adott le az MTÜ-nek, amelyen a támogatandó vállalkozások neve szerepelt. Laposa pedig két érdekeltségével is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el – hogy teljesen érthető legyen: mindkét érdekeltség: 71,5 milliót kapott.

Az MTÜ 40 kedvezményezettnek nyújtott támogatást, közülük csupán néhány nem tagja a Balaton Körnek vagy a SVÉT-nek, de ők is szoros kapcsolatban vannak e két szervezettel.

Több forrásunk szerint tavaly augusztusban a badacsonyi borász találkozóra hívta azokat, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott az MTÜ támogatására, és szerepeltek az általa e célból leadott listán. A balatonfüredi Aura Hotelben tartott megbeszélésen az MTÜ diszkréciót kért a jelenlévőktől, így azok a Balatoni Kör-tagok, akik kimaradtak az állami pénzosztásból, nem is tudtak az összejövetelről. A találkozón az MTÜ képviselői ismertették az egyedi támogatás részleteit, novemberben pedig a kiválasztottak kaptak egy levelet és egy kapcsolattartót a turisztikai ügynökségtől. Ezután pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat.

A lap forrásaik azt is állították, hogy az „közismert”, hogy Laposa Bence az MTÜ tanácsadója, és a Facebook-oldalánvalóban az olvasható, hogy a turisztikai ügynökség szakmai tanácsadó testületének a tagja.

A 24.hu kereste Laposa Bencét, hogy az MTÜ-nek végzett tanácsadói munkájáról és a listájáról érdeklődjenek, de csupán egy közleményt küldött a lapnak, ami szerint „a dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett a Balatoni Kör, és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás, ezért az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását. Az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a 24.hu-nak az ügyről azt mondta, hogy a Balatoni Kör tagjaival folytatott füredi megbeszélésen valóban jelen volt Guller Zoltán is, aki az ügynökség vezetőjeként ismertette a kormány intézkedéseit, és elmondta, hogy „globális”, a vendéglátóhelyeket célzó pályázat nem várható, erről szóló kormányzati döntés nincs. Ám felhívta a figyelmet arra, hogy „kérelem benyújtására mindenkinek lehetősége van, egyetlen turisztikai attrakcióként értelmezhető ötlet sem eshet el támogatástól, ha van rá forrás”.

A lap informátorai szerint azonban ennél komolyabb segítséget kaptak az ügynökségtől a kiválasztott vendéglátósok. Akadt ugyanis olyan, aki az augusztusi találkozón még nem felelt meg az MTÜ által ismertetett elképzeléseknek, de októberben új céget alapított, és néhány hónappal később behúzta az állami támogatást.

A 24.hu-nak nyilatkozott a SVÉT elnöke, Ruprecht László is, aki a titkos találkozót nem említette, annyit mondott, hogy ők keresték meg az MTÜ vezérigazgatóját, hogy megtudják, „a válság okozta károk enyhítése érdekében, milyen lehetőségek vannak, hogy az újranyitást vagy az akkor még feltételezett második hullámot átvészeljék a SVÉT-tagok.” Ruprecht szerint Guller Zoltán ezt követően arra „biztatta” tagjaikat, hogy adjanak be egyedi támogatási kérelmeket, hiszen az „MTÜ kész megvizsgálni minden fejlesztési vagy támogatási igényt, amely a turizmus, a kis és középvállalkozások fejlődését célozza”. A SVÉT vezetője hangsúlyozta, hogy a pályázatokat mindenki egyénileg intézte.

Baranyából három kedvezményezettet találtunk a 24.hu gyűjtésében, mindegyik a SVÉT jelölésében nyert. A legtöbbet a villányi borász, Gere Attila családi vállalkozása az AKA Kereskedelmi Kft. nyerte el a baranyaiak közül, 52 milliót a villányi Gere Crocus Hotelben “innovatív termékfejlesztésre”. A palkonyai Pauli Consulting Kft. 28 milliót nyert a “Palkonyha panzió fejlesztésére”, míg a Sakia Kft. 10 milliós támogatást kapott a hosszúhetényi “Almalombpajta Rendezvénytér belsőépítészeti és eszközbeszerzései munkáira”.

Az egyedi támogatással fejlesztésre forráshoz jutó baranyai kezdeményezettek – Forrá: MTÜ/24.hu-gyűjtés

KategóriákMETÁL