A Borkai-ügy is benne lehetett a pakliban, de az inkább csak a győzelem mértékét növelhette.

A cikk a hirdetés után folytatódikVárható volt, de nem ilyen mértékben. Nagyjából így lehet összefoglalni azt, ami Pécsen történt október 13-án. Sokan számítottak az ellenzéki térfélen Péterffy Attila győzelmére, de a közgyűlésben inkább döntetlen körüli eredményt várt a többség. Ehhez képest kétharmados győzelmet aratott a Mindenki Pécsért Egyesület, ami a polgármesterrel együtt 18 fővel képviselteti magát a testületben, míg a Fidesznek csak hét képviselője lesz, az LMP-nek pedig egy. Ráadásul utóbbi azért nagy valószínűséggel gyakrabban fog a városvezető koalícióval szavazni, mint a Fidesszel.

Tízezerrel többen mentek el szavazni most, mint öt évvel ezelőtt, és csak alig valamivel kevesebben, mint az áprilisi európai választáson. Viszont egyértelmű, hogy a mozgósítás az ellenzéknek sikerült jobban.

Bár az igaz, hogy Vári Attila majdnem 4700-zal több voksot gyűjtött be, mint 2014-ben Páva Zsolt, kevesebben mentek el szavazni a Fideszre vasárnap, mint az áprilisi voksoláson. Akkor 22.654-en választották a kormánypártot, most viszont a képviselőjelöltjeikre a 18 választókerületben mindössze 19.897 szavazat érkezett, és Várira is csak 21.319. Azt is érdemes rögzíteni, hogy 1422-en csak Várira szavaztak, de fideszes képviselőjelöltre nem.

Áprilisban a most a Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) égisze alatt induló Momentum-DK-MSZP-Jobbik összesen 24.798 szavazatot szerzett. A támogatásukat minimálisan sikerült növelniük vasárnap, 24.902 voks érkezett képviselő-jelöltjeikre. Péterffy Attila viszont jó jelöltnek bizonyult, 27.902 szavazatot kapott, tehát 2720-szal többen adták voksukat az ellenzéki polgármesterjelöltre, mint az ellenzéki szövetség listájára, így a győzelme sokkal fölényesebb lett (6300 szavazat).

A Fidesz-KDNP-ÖPÉ-n és az MPE-n kívül az LMP állított még minden körzetben képviselő-jelöltet. Náluk éppen fordított helyzet állt elő: polgármesterjelöltjükre, Kóbor Józsefre 1955, képviselőikre viszont összesen 3323 szavazat érkezett, tehát 1368 LMP-szavazó másik polgármesterjelöltet választott magának, valószínűsíthetően nem Vári Attilát.

A választás.hu adatai szerint közel háromezer pécsi szavazó csak polgármesterjelöltre adta le a voksát, képviselőjelöltre nem.

Dubrovnik-Pécs tengely

Pécsen biztosan nem csak az Orbánék által talán túl későn lereagált Borkai-ügy tolta meg az ellenzéki eredményességet, hiszen már az áprilisi választási eredményeken is látszott, hogy a Fidesznek ősszel nehéz lesz nyernie a városban. Az ellenzéki szavazókat inkább az összefogás ténye és az esélyesség, a győzelem lehetősége mozgósíthatta, bár valószínűleg a Borkai-botránynak is volt némi szerepe, akár a fideszes szavazók távolmaradásában, akár az ellenzékiek aktivizálásában.

KategóriákMETÁL