Négy ember életét követelte a Capitolium ostroma szerdán Washingtonban. A néhány napig még hivatalban lévő elnök, Donald Trump támogatói azt követően rontottak be az amerikai törvényhozás épületébe, hogy az elektori szavazatok összeszámlálását, azaz Joe Biden győzelmének ratifikálását célzó együttes kongresszusi ülés előtt kezdődő tüntetésen Donald Trump is beszédet mondott. Többek közt arról is beszélt, hogy a vereségét sosem fogja elismerni. Mostanra a tüntetőket kiszorították a Capitoliumból a nemzeti gárda segítségével, és a megszakított együttes ülés is újra elkezdődhetett, sőt magyar idő szerint még délelőtt tíz előtt ratifikálták az elektori szavazatokat. Vagyis már csak az van vissza az elnökválasztási folyamatból, hogy január 20-án beiktassák Joe Bident az USA következő elnökének. A legnagyobb lapok és republikánus politikusok is felvetették Donald Trump felelősségét.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Átmenetileg ugyan, de a szerdai washingtoni zavargásokkal és a Capitolium épületének megtámadásával sikerült a trumpista tüntetőknek megakadályozniuk a Joe Biden győzelmének kongresszusi ratifikálását. Az amerikai kongresszus alsó- és felső házának, azaz a képviselőháznak és a szenátusnak az együttes ülése azóta már nem csak elkezdődött, de be is fejeződött az elektori szavazatok ratifikálása. Az amerikai Alkotmány szerint erre január 6-án kell, illetve kellett volna sort keríteni.

Az amerikai kongresszus ma kimondta, hogy Joe Biden hivatalosan is az USA következő elnöke, ami pedig innentől még visszavan az elnökválasztási folyamatból, az a hatalom átadása, amirőlk azt mondta Donald Trump, hogy nem fogja azt megakadályozni, illetve Joe Biden január 20-i elnöki beiktatása.

Akkortól, egészen pontosan washingtioni idő szerint 2021. január 21-én déli 12 órától kezdődően lesz Joe Biden az USA új elnöke. Elviekben eddigre kell Donald Trumpnak és családjának elhagynia a Fehér Házat az elnöki helikopteren, de többen is valószínűsítik, hogy Trump ebben így nem fog részt venni és már hamarabb távozni fognak a Fehér Házból. 

Donald Trump nem csak at ígérte meg, hogy január 20-áig átadja és zökkenőmentesen a hatalmat, de szerényen „minden idők legnagyszerűbb/legnagyobb első elnöki ciklusaként jellemezte saját időszakát.

Mindeközben a New York Times arról írt, hogy információik szerint nem is Donald Trump volt az, aki a védelmi miniszter kérésének eleget téve elrendelte a nemzeti gárda bevetését, hanem az alelnök, Mike Pence. Aki ma bejelentette Jo Biden elnökségének ratifikációját a kongresszus épületében, és aki tegnap Trump kérésének nem volt hajlandó eleget tenni, megakadályozni vagy megpróbálni megakadályozni a ratifikációt.

A Capitolium épületében tegnap mellkason meglőtt, majd később elhunyt nő korábban az amerikai légierőnél szolgált. Ő is egy, kisebb csoport tagjaként a Capitoliumba behatoló tüntető volt. Meghalt a Capitolium közelében további három személy is, egy nő és két férfi, akiknek a halálát összefüggésbe hozták a zavargásokkal, de egyelőre sok információ az ő haláluk körülményeiről nem ismert. A viszont igen, hogy összesen tizennégy rendőr sérült meg, közülük két személyt kórházba is kellett szállítani.

A történéseket Barack Obama és Bill Clinton volt demokrata elnökök is elítélték. Obama arról írt közleményében, hogy gyalázatos és szégyenteljes ami történt, a történetírók pedig a capitoliumi eseményekre úgy emlékeznek majd, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök a felelős mindezért, mert ő szította a feszültséget azzal, hogy hazudott, a törvényes választás kapcsán mindvégig csalásról beszélt és hazudott. Clinton közleményében arról beszélt, hogy mindaz, ami történt egy négy éve tartó mérgező politika következménye, és annak a bombának a gyújtózsinórját, ami felrobbant Donald Trump és azok gyújtották meg, akik folyamatosan megkérdőjelezték a választások tisztaságát.

Ifj. George W. Bush volt republikánus elnök úgy nyilatkozott közleményében, hogy a választások eredményét banánköztársaságokban szokták úgy vitatni, ahogyan a demokratikus Egyesült Államokban most történt, és elborzasztja az, amit néhány felelőtlen politikus művel az elnökválasztás óta. Bush a zavargásokat gyomorforgatónak nevezte.

A 444 szemlézte a New York Timest és a Washington Post-ot, a két legnagyobb és legismertebb amarikai napilapot. Mindkettőben szerkesztőségi vezércikk szól a Capitolium ostromáról, és mindkét lap egyértelműen Donald Trumpot tartja az erőszak fő felelősének.

A Washington Post szerint a kormánynak vagy a képviselőháznak meg kellene fosztania hatalmától az elnököt, vagyis azt követelik, hogy a még hátralévő további két hétre se maradhasson a hivatalában. A New York Times szerint is büntetőeljárásnak kell indulnia Trump ellen, de ők nem beszélnek a hivatali idő előtti leváltásról. 

 

Jávor Benedek szerint Magyarország szempontjából is aggasztó, ami történt Washingtonban

És ebből a szempontból aggasztó a magyar helyzet is. Itthon a független intézmények, a fékek és ellensúlyok, a közigazgatás politikai megszállása összehasonlíthatatlanul előrébb jár, mint Amerikában. A magyar kormányzati szereplők az amerikai események kapcsán egyértelműen, nyíltan és aktívan az erőszakot felszító Trump és a választási eredményeket megkérdőjelező sokaság, a zavargók oldalán állnak.” – írta Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, unoós tanácsadója, korábbi európai parlamenti képviselő a Facebookon.

KategóriákMETÁL