Amint tegnap megírtuk, a Jelen című hetilap ma megjelent számában egy hármas polgármesteri interjú egyik szereplőjeként Péterffy Attilát is megszólaltatták. És azt már tegnap, a Jelen első újévi lapszáma ajánlójában elárulták, hogy a pécsi polgármester arról is beszél, hogy Orbán Viktor kiküldte, sőt, Rogán Antallal vezettette ki őt a Karmelita kolostor azon terméből, amelyikben a miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetsége küldöttségével tárgyalt. Péterffy volt az egyedüli nem-fideszes polgármester. A ma megjelent lapban már a részletek is olvashatók voltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéterffy Attila, mint megírtuk már a tárgyalás hírét is elmesélő cikkünkben, a szervezet társelnöki tisztségét viselő polgármesterként volt jelen. Ezért lehetett ott fideszes polgármesterek gyűrűjében Péterffy is azon a december 19-i egyeztetésen, amelyet követően jelentette be Orbán Viktor azt, hogy a kkv-éknak és az egyéni vállalkozóknak jövőre (azaz immár idén) nem kell megfizetniük az iparűzési adó felét.

Az interjúban Péterffy Attila elmesélte, hogy Szita Károly kaposvári fideszes polgármester, a szervezet elnöke szólt neki, hogy lesz ez a találkozó, december 18-án, azaz a találkozót megelőző napon, este hatkor. Egyeztetésre hívták, de előkészítő anyagot nem kaptak. Mint aznap, a december 19-i, szombati tárgyalást, és Orbán Viktor bejelentését követően megírtuk, a pécsi polgármester nagyon kiakadt a bejelentésre, és arról beszélt, hogy egyedül ő volt az, aki kritikát fogalmazott meg az iparűzési adó csökkentése ellen. Most azt mondta, hogy ő nem tudta, pontosan miről is lesz szó a tárgyaláson, illetve hogy később mit fog bejelenteni Orbán.

Szita Károly ugyanakkor szerinte tudta, mert Szita nem velük, hanem Orbánnal, kissé késve, és nevetgélve érkezett meg a tárgyalóterembe. Ott aztán Orbán előállt a farbával, miszerint a tervük, hogy a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját megfelezik.

Péterffy Attila az interjúban elmondta, hogy úgy érezte, s úgy véli most is, hogy a miniszterelnök nem találkozóra, nem egyeztetésre hívta őket, hanem, hogy közölje, mi is a döntésük. A Jelennek is elmondta, amit a decemberi közleményében is már hangsúlyozott, hogy azért nem ért egyet az adócsökkentéssel, mert a legtöbb érintett vállalkozó nem ilyen, és nem ilyen összegű segítséget várt a kormánytól, azaz valódi segítséget ez a vállalkozások egy nagy részének nem jelent, de az önkormányzatokat padlóra küldheti.

Péterffy feltette azt a kérdést Orbán Viktornak, hogy kompenzálni fogja-e az önkormányzatokat a kormány, és Orbán már akkor elmondta, hogy automatikusan nem, egyedi elbírálás alapján azonban ez lehetséges lesz. Azt is megkérdezte Péterffy Orbántól, hogy a kormány tervezi-e ezzel párhuzamosan a nagyobb önkormányzatokat sújtó, és Orbánék által bedurrantott szolidaritási adó mértékét (hiszen nyilván azoknál magas ez az adó, ahol az iparűzési adó kiesése nagyobb érvágást jelent), de Orbán határozott nemet mondott erre.

Péterffy úgy látta, hogy Szita Károlyon kívül a többi polgármester sem repesett a boldogságtól, de nem ellenkeztek.

Az interjú egy pontján Péterffy a következőket mondja:

„Orbán Viktor, miután lezárta a beszélgetést, megkérte Rogán Antalt, hogy kísérjen ki engem”.

Amire az újságíró visszakérdezett: “a fideszes polgármesterek ezek szerint még benn maradtak a teremben Orbánnal”?

A pécsi polgármester válasza: “Igen. Világossá vált, hogy látszategyeztetésre hívtak, ahol nekem a biodíszlet szerepét szánták”.

KategóriákMETÁL