Auth István volt az egyetlen olyan DK-s politikus, aki nem írta alá azt az ultimátumot, egy 12 pontból álló követelés-listát, amelyet Péterffy Attilának címzett a Momentum teljes és a DK majdnem teljes pécsi városházi képviselőcsoportja. A DK-s névsor tehát Auth István “miatt” nem lett teljes. Megkérdeztük a DK-s képviselőt, miért nem írta alá a követeléseket.

A cikk a hirdetés után folytatódikSokszorosan érdekes és izgalmas (politikai) ügy, sőt nem is kis helyi politikai botrány, hogy a 15 hónapja a helyi választást Pécsett megnyerő ellenzéki összefogás két legerősebb pártja, a DK és a Momentum egy követeléslistát küldött, gyakorlatilag egy ultimátumot intézett Péterffy Attila pécsi polgármesterhez.

Ebben a cikkünkben, tegnap írtunk erről az ügyről, illetve aztán, ma koradélután EBBEN a cikkben közöltük Péterffy Attila reagálását a történtekre.

A 12 pontos követelést két párt, a DK és a Momentum pécsi városházi frakciójának tagjai (mínusz Auth), Mellár Tamás országgyűlési képviselő, és a Párbeszéd egyik pécsi (bár nem városházi képviselő) tagja írták alá.

A Szabad Pécs ma megkereste Auth Istvánt, hogy megtudjuk, miért nem írta alá követeléssort. Ami nem csak azért érdekes, mert egy közös döntésből kimaradt, nem vett részt egy kiállásban, és nem is csak azért, mert olyanokat írtak le a levélben az aláírók, amiben a helyi közélet és a helyi ügyek politikai döntéshozatalának tisztábbá tételét kérik, hanem azért is, mert az egyik fő üzenete a követeléscsomagnak Bognár Szilviáról szól. Aki kulturális ügyekért felelős alpolgármester, akit a DK jelölt, korábban, a jelöléskor független volr, majd a DK-frakció tagja lett, immáron pedig már a DK-nak is tagja. Vagyis nevezhető felettébb furcsának, hogy épp egy DK-s nem írja alá, miközben pl. a Momentum összes képviselője aláírta. De mindenképpen olyan döntés, ami miatt lapunk megkereste a politikust, és Auth István nem is zárkózott el attól, hogy válaszoljon a Szabad Pécsnek.

A kérdés csupán ennyi volt: miért nem írta alá?

Auth István azt válaszolta, hogy több olyan pont is van az írásban, ami a koalíciós szerződést érinti, márpedig az már régen aláírásra került, és nem gondolja, hogy azt most módosítani kellene.

Mint mondta, természetesen vitáink vannak és lesznek is, azonban én az építő jellegű és előre is vivő vitákban és kritikában hiszek, ami különösen fontos egy demokráciában. 

„Ahhoz, hogy egy közösség jól tudjon működni, és a 2022-ben várható, eddig még soha nem látott durvaságú kampányban is helyt tudjon állni, szükség van a kölcsönös bizalom megteremtésére. Arra is, hogy mindenki hitelt érdemlő módon tudja bizonyítani, hogy ebben a csatában számítani lehet rá” – hangsúlyozta.

Magáról azt írta, hogy ő eddig is tette a dolgát, és ezek után is teszi, tenni fogja a dolgát.

„A munkámhoz szükséges információ és infrastruktúra rendelkezésemre áll. Meggyőződésem, hogy a város és az ország fejlődése érdekében továbbra is rendkívül fontos a kormányváltás, amihez nélkülözhetetlen a teljeskörű összefogás ” – közölte Auth István.

Mindezeken túl erről az ügyről egyebet nem kívánt mondani.

KategóriákMETÁL