Újabb gazdaságfejlesztési eredményként számolt be a pécsi városvezetés a lapunkhoz most eljuttatott sajtóközleményében, amely szerint egy, elsősorban fogorvoslásban használt 3D-nyomtatókat gyártó vállalkozás létesít üzemet Pécsett. A leendő új pécsi gyár elő szakaszában mintegy félszáz, magasan képzett pécsi fogorvosnak, illetve műszaki végzettségű szakembernek fog munkát adni. A dél-németországi Heimsteinben alapított gyár a Pécsi Tudományegyetemmel is szoros együttműködést valósít meg a város által nyújtott támogatásnak köszönhetően, írják.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár elkezdte működését Pécsett az RS-Factory Kft. A dél-német tulajdonban lévő társaság fő profilja a 3D nyomtatási rendszerek fejlesztése és nagy sebességű gyártása. Termékeiket jellemzően ipari felhasználásra készítik, azokat elsősorban az ékszerészetben, valamint a fogászati és hallásakusztikai iparban használják. A cég partnereivel szoros együttműködésben üzemel az ipar folyamatos fejlesztése érdekében, szabadalmaztatott technológiájának ismérvei a sebesség, a megbízhatóság és a pontosság. A cégnek Baden-Würtenbergben és Pécsett van gyártósora, emellett szervízpontokat üzemeltet Kínában, Japánban, az USA-ban és Braziliában is.

A társaság Pécsett jelenleg már 17 főt foglalkoztat műszaki képzettségű, orvosi technológiát ismerő számítástechnikai műszerész, továbbá betanított munkás munkakörökben. A létszámot a következő 3 évben folyamatosan emelni tervezik. A 3D-nyomtatógyár létesítését féléves tárgyalássorozat előzte meg, közölte csütörtökön délután a pécsi városháza.

– A Gazdaságfejlesztési Főosztály munkatársaival közös célunk volt olyan befektető Pécsre csábítása, amelyik a magas hozzáadott értékű, innovatív iparágak egyikében tevékenykedik és az egyetemmel ipari-kutatási kapcsolatot tud kialakítani. Az orvosi célú hasznosítás mellett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán folyó duális képzés gyakorlati képzőhelyeként a műszaki szakemberek oktatásában is aktív szerepet fog vállalni. Fontosnak tartjuk, hogy az új betelepülő cég szorosan együttműködik majd az egyetem 2015-ben létrehozott 3D laborjával és abban bízunk, hogy közreműködésükkel, és az egyetem új Fogászati Klinikája nyújtotta tudásbázis révén hosszabb távon az egyedi ellátáson alapuló fogászati turizmus fellendülését is segíteni tudja a városban – idézi a közlemény Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármestert.

A német 3D-nyomtató gyár eredetileg a Déli Ipari Parkban létesült iparcsarnokot tervezte kibérelni, de az elmúlt hat hónapban a gyártási volumen fejlődése várakozások felett nőtt, így várhatóan egy nagyobb helyre lesz szükségük. Arról, hogy ezt a helyzetet a meglévő csarnokuk bővítésével, vagy egy nagyobb csarnok saját beruházásban történő megépítésével oldják meg, ja övő év elején dönt a cég.

– A német cég betelepülése egy újabb eredménye annak a gazdaságfejlesztési munkának, amit kiemelten fontosnak tart a városvezető koalíció. A 3D-nyomtatókat gyártó cég letelepülésével elmondhatjuk, hogy a járvánnyal terhelt 2021-es évben is jelentős lépéseket tudtunk tenni a város gazdaságának erősítéséért és új munkahelyek létesítése érdekében. Egy nagynevű, képzett fiatalokat foglalkoztató nemzetközi tanácsadó cég és egy elektromos járműipari beszállító japán társaság mellett idén harmadik jelentős szereplőként immár egy high tech-cég is Pécset választotta befektetése helyszíneként. Ezzel egy újabb nívós cég kínál munkát a magasan képzett pécsi fiataloknak. Látszik, eredményes a munkánk, amit hasonló lendülettel folytatunk tovább – itt már Csaba István, a Pécs Jövője-MSZP frakció vezetője szavait idézi a közlemény.  

Mint írták, a pécsi gyárépítést a pécsi önkormányzat is támogatja. A tervek szerint a cég 2022-ben és 2023-ban is 100 ezer – 100 ezer euró támogatást kap a várostól (azaz mai árfolyamon két év alatt mintegy 74-75 millió forintot), amelyért cserébe 40 fő 5 évig tartó foglalkoztatását és az egyetemmel folytatott oktatási, illetve kutatási együttműködés folyamatos fenntartását és fejlesztését vállalják. A támogatás megítéléséről a december 14-i közgyűlés hoz döntést.

KategóriákMETÁL