Hoppál “tanár úr” értékelte a 2020-as esztendőt, méghozzá Pécs nézőpontjából, ezért sem egyedül, hanem a Fidesz és az ÖPE-KDNP pécsi városházi frakcióvezetőivel, vagyis Csizmadia Péterrel és Kővári Jánossal kiegészülve tartott kedden sajtótájékoztatót a fideszes országgyűlési képviselő.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péterék rendhagyó, de a jövőre vonatkozóan szokásosnak beharangozott újévi, az óévet értékelő sajtótájékoztatóját élőben (is), de az online, Facebook-os közvetítést nézve követtük.

A szót először Hoppál Péter kapta meg, aki azt mondta, hogy nagy várakozás előzte meg mindenki, az ő részükről is a 2020-as évet, hiszen Pécs irányítását tavalyelőtt, 2019 őszén új vezetés vette át, ez volt az első teljes évük. De később is, nyilvánvalóan többször is Péterffy Attiláék 14 hónapjáról beszélt a fideszes országgyűlési képviselő.

Hoppál Péter, amellett, hogy felmondta azt a leckét, amelyet az előző hetekben, sőt hónapokban is többször elmondtak különböző fórumokon az orbánista politikusok, nagyon erősen kezdett.

Azt mondta ugyanis, hogy azért is volt nagy várakozás a 2020-as évvel kapcsolatban, mert a Fidesz 2019-ig Pécsett egy fenntartható várost hozott létre.

Aztán pedig már arról beszélt, hogy egyes infók szerint 4 milliárdos, más infók szerint 7 milliárdos tartalék állt Péterffy Attiláék rendelkezésére. Nem ekkor, hanem kicsivel később beszélt arról, hogy Péterffyék pazarlóak voltak, nemrég szerinte kb. 2 milliárd forintot tapsoltak el, illetve ahogyan fogalmazott “vertek nagydobra”.

Arról nem beszélt, hogy szerinte (vagy a Fidesz szerint) 4 vagy 7 milliárdról van-e szó. Azt sem részletezte, vajon miféle tartalékról beszél, ugyanis Péterffyék egészen mást állítanak a város pénzügyi helyzetéről.

Ennél sokkal konkrétabb “mulasztása” a parlamenti képviselőnek, hogy arra sem tért ki ezen a ponton, hogy Pécs új vezetése jelentős adósságot örökölt meg.

Pedig emlékezhetünk: Péterffyék egy “részletet” már elutaltak, azaz már törlesztettek is az eredeti összegből, de vissza még mindig van belőle 8,5 milliárd forint (azaz 8 500 000 000 forintot) megfizetése. Ezt elviekben 2020. december elsejéig kellett volna megfizetni. Erről, még a mai sajtótájékoztatón helyet foglaló Kővári János is azt mondta egy korábbi nyilatkozatában, hogy szerinte is képtelenség, teljesíthetetlen vállalás lett volna a visszafizetés. Arról az adósságról van szó, amely hitelnek első nagy részét 2017 végén folyósította Pécsnek az Orbán-kabinet, majd 2018 tavaszáig is kapott pénzt a Páva Zsolt vezette Pécs, amelynek 2017 végére a 10 milliárd forintot közelítő hiánya keletkezett azt követően, hogy 2015 elejéig a kormány átvállalta a pécsi önkormányzat teljes adósságát – az önkormányzati cégek adósságát kivéve persze.

Hoppál Péter azt mondta, hogy tanáremberként szeretné Pécs szemszögéből értékelni, osztályozni úgymond a városvezetés, vagyis Péterffyék, illetve a kormány teljesítményét, vagyis azt, hogy 2020-ban mit tettek ők külön-külön Pécsért.

Nagy meglepetés nem következett ezután. A kormányzat Hoppál szerint messze a vállalásain felül segítette Pécset, számos olyan döntés is született ezek közt, ami nem volt betervezve. Csak a novemberi és decemberi döntések sok tízmilliárdban mérhetők, összességében pedig bőven meghaladták a 30 milliárd forintot. Márpedig ez pontosan annyi, amennyit 7 év alatt uniós, területi operatív fejlesztési programokra kapott Pécs.

Hoppál Péter felsorolta, hogy ezek közt van sportra, infrastruktúrára, egyetemi fejlesztésre, magasabb hozzáadott értékű munkahelyek fejlesztésére fordítható összeg is. Ezért “Hoppál tanár úr” összességében abszolút jelest ad az Orbán-kormánynak.

Ezt követően tért rá Péterffyékre, hátra volt még tehát a feketeleves. Az addig jóságos tanárember megmutatta, milyen, amikor szőrösebb szívű, kevésbé elnéző az év végi jegyére váró komisz kisdiákkal. A református iskolaigazgatóként és egyetemi oktatóként is ismert, pedagógusi végzettséggel is bíró politikus itt említette meg azt, hogy Péterffyék “újabb” 2 milliárdos tartalékot vertek nagydobra, de beszélt arról is, hogy nem születtek szerinte stratégiai lépések, miközben a 2020-as évvel lezérult az előző uniós költségvetési ciklus, és szükség lenne egy frissített integrált városfejlesztési koncepcióra. Amivel kapcsolatban arra utalt, hogy ez a Dunántúl nagyvárosai közül csak Pécsnek nincs meg. Szerinte már a startpisztoly eldörrenésekor (vagyis mostanra) szükség lett volna erre a dokumentumra, de ezek szerint Péterffyék képtelenek voltak egy önálló, frissített városfejlesztési stratégiával előállni, ami elpocsékolt lehetőség. Vagyis egy elpocsékolt év van szerinte Pécs mögött. Azt már mi jegyezzük meg, hogy ennek a stratégiai dokumentum frissített változatának 2021. februárig kell elviekben elkészülnie.

Mindenesetre Hoppál tanár úr szerint a fentiek fényében sajnos elégségest sem adhat Péterffy Attiláéknak, csak elégtelen érdemjegyet.

Szerinte az új városvezetés nem a pécsieket képviselte, hanem a saját érdekeiket, és nem tettek le semmi fontosat és előremutatót az asztalra. 

A harmadik etap – már osztályzás nélkül – még hátravolt. Arról is beszélt ugyanis, hogy a kormányzat Pécset érintő döntései “nem maguktól születtek”, abban nekik (vagyis Hoppál Péteréknek) is volt szerepük. Arra utalt tehát, hogy ők lobbizták ki mindazt, amit Pécs kapott a kormánytól.

“Ezek nem önmaguktól megszületett döntések, száz fölötti konkrét tárgyalás eredménye az, ami ezen fejlesztéseket világra segítette, de nyilván munka nélkül nincs eredmény” – közölte. Majd a következő fordulattal a tanár úr – csupán minimális kioktatás mellett – gesztust is gyakorolt, jószándéka jeléül lobbizásból is tartott gyorstalpalót a komisz, lusta diákoknak. Péterffyék ugyanis szerinte a sült galambot várták, elégségesnek gondoltak egy-egy levelet elküldeni, majd vártak, noha a lobbizás nem erről szól, hanem stratégiai tervezésről és annak képviseletéről, menni kell, kopogtatni, tárgyalni, ismét visszamenni, ha kell kétszer-háromszor is, arra utalt azonban, hogy Péterffyék ezt megspórolták, aminek a város bánta kárát.

A kormány egyetemet érintő fejlesztései is példamutatók, a most, az ünnepek idején meghozott döntés, és hivatalosan éppen a mai napon bejelentett 4 milliárdos tudományos és innovációs park (TIP) segítése például ilyen – megjegyzés: ne feledjük el, ez uniós támogatás. Ami után ismét egy kis buksisimogatás következett. Palkovics László feje búbja mellett Hoppál Péter ismét a sajátját simogatta meg képzeletben, hiszen, mint mondta, csak neki, csak Palkovics-miniszterrel három nagy tárgyalása volt. Ráadásul a TIP reményei szerint egy sok tízmilliárdos fejlesztés lesz, ami a következő évtizedet határozza majd meg Pécsett és a régióban, a kormányzati törekvésekkel összhangban.

Hoppál Péter a 2020-as egyetemi fejlesztések vagy fejlesztési pénzek kapcsán megemlítette azt az 5,7 milliárdos “ráemelést” is, amit a PTE új orvosi kari elméleti tömbje építésére szavazott meg a kormány. Erről is írtunk akkor, megejgyezve aztán egy másik cikkünben azt, hogy ez a pénz, az 5,7 milliárd (is) teljes egészében az építő cég, azaz a Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító ZÁÉV Zrt.-hez kerül.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi városházi frakcióvezetője is roppant sikeresnek vélte az előző városvezetés éveit, arról beszélt, hogy nagyságrendileg 200 új beruházás történt Pécsett, ami összességében több száz milliárdnyi fejlesztési forrást hozott a városba vagy tartott itt, de neki elképzelése sincs arról, mert ez ebből semmi sem látszik, hogy Péterffyék ezt a nagyszerű sorozatot hogyan is tudnák folytatni.

Kővári János sem volt elégedett az új városvezetés és Péterffy Attila teljesítményével. Arra emlékeztetett, hogy a választások előtt, majd utána közvetlenül ment a nagy fogadkozás, hogy új stílust hoznak a városba, de még azokkal sem kommunikál sokszor megfelelően szerinte Péterffy, akik elvileg az ő oldalán állnak.

A sajtótájékoztató az alábbi videón tekinthető meg elejétől a végéig.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Mit is ért Pécsnek juttatandó 30 milliárdos támogatáson a Fidesz?

Erről már írtunk az alább linkelt cikkünkben, de a már említett 5,7 milliárdos egyetemi fejlesztés mellett nagyvonalúan ide számítják a PMFC stadionját is, amire Orbánék (valószínűleg konkrétan Orbán Viktor) már igent mondtak, de még nem tudni, mennyibe fog kerülni., A feltételezések 15-20 milliárdról szólnak, ezt a Fidesz 20 milliárdos (és 2020-as) fejlesztési forrásnak veszi.

KategóriákMETÁL