A vírushelyzetre hivatkozva az egyetemek állami támogatását is csökkenti a kormány, ez egy-egy intézmény esetében is több milliárd forintos forrásmegvonást jelent, a Pécsi Tudományegyetemtől 3,6 milliárd forintot vesznek el, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az Innovációs és Technológiai Minisztériumból érkezett olyan levél az egyetemekre, amely arról tájékoztatja az egyetemi vezetőket, hogy a vírushelyzetre tekintettel forrásmegvonásra van szükség a felsőoktatásban is, értesült a hírről a Szabad Pécs.

Két nagy vidéki egyetemről is tudunk, ahol biztosan lesz forrásmegvonás, a pécsi és a szegedi egyetemeken. Vélhetően azonban minden egyetemet érinti a megszorítás.

A Pécsi Tudományegyetemre értesülésünk szerint csütörtökön érkezett egy minisztériumi levél, amiről aztán a kancellár tájékoztatta a karokat: a szerint 3,6 milliárd forintot vonnak el a PTE-től a vírushelyzetre hivatkozva.

Azt már előzetesen tudni lehet, hogy nagyon komoly megszorításokra lesz emiatt szükség a PTE-n. Az alapelv az lehet, hogy azt az összeget, amit muszáj megspórolni, azt az összes karnak és az összes egyetemi egységnek együttesen kell megspórolnia, azaz mindenhonnan vesznek el majd valamilyen számítás alapján pénzt.

Úgy tudjuk, az egyetemen többen azt szeretnék elérni, hogy ne legyen „átfinanszírozás” az oktatásból a klinikumra, azaz a nyilvánvalóan megnövekedő kórházi kiadások miatt még több forrást ne vonjanak el az egyetemi oktatásból, hanem azt központi költségvetési forrásokból biztosítsák.

A kiadáscsökkentéssel szemben pedig alapvető elvárása lehet a karoknak, hogy a központi egységek kiadásait csökkentsék elsősorban, és ne a bevételt termelő karokét.

Azt még nem tudni, hogy a folyamatban lévő egyetemi fejlesztésekre milyen hatással lesz a forrásmegvonás, de vélhetően a már elkezdett nagy projektek nem állnak le.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a Szegedi Tudományegyetemet is hasonló nagyságrendű elvonás érheti, 2-4 milliárd közti összeg, de valószínűbb, hogy ott is inkább a 4 milliárdhoz közelítő elvonással kell kalkulálniuk. Úgy tuddjuk, hogy Szegeden első körben már 500 milliós elvonást végre is hajthattak, de a vége ennek az összegnek akár a négyszerese is lehet.

KategóriákMETÁL