Komoly hullámokat vert Orbán Viktor vasárnapi rádiónyilatkozata, amiben a miniszterelnök asszonyságnak nevezte prof. dr. Karikó Katalint. A világhírű biokémikusnak döntő szerepe volt a Pfizer-BionTech vakcina kifejlesztésében, amely miatt a Nobel-díjra is esélyesnek tartják. Az RTL Híradó megkereste Havasi Bertalant az ügyben, aki megmagyarázta az “asszonyságozást” – nem is akárhogyan.

A cikk a hirdetés után folytatódikElsőszámú politikai hír tegnap reggel óta Orbán Viktor miniszterelnök friss nyilatkozata, amelyet elsősorban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezéssel összefüggésben és a COVID-elleni vakcina beadásának menetrendjével kapcsolatban tett. Habár valóban több fontos kérdést is érintett, és voltak más érdekes kijelentései, szófordulatai is – ismételten előkerültek a “fürkészek”, de volt szó “ügynökfélékről”, akik a nagy gyógyszercégeknél “szaglásznak” stb. –, amelyek miatt beszélhetnének róla, a felfokozott érdeklődést, és a hatalamas felháborodást az okozta, hogy a miniszterelnök kisújszállási asszonyságnak nevezett egy, az USA-ban élő és dolgozó magyar kutatót, dr. Karikó Katalint. A világhírű biokémikusnak döntő szerepe volt abban, hogy a Pfizer és a BionTech kifejlesztette a koronavírius-elleni oltóanyagot (amellyel jelenleg is oltják a magyar orvosokat, ápolókat, gyógyszerészeket és más egészségügyi dolgozókat), azt az ő szabadalma alapján fejlesztették ki, amely miatt a Nobel-díj egyik várományosaként tartják számon.

Az RTL Híradó megkereste Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét az ügyben.

Aki azt mondta, hogy

„A miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint a szavaiból is kiderült – nagyra tartja. Ugyanakkor uraságnak mégsem nevezheti”.

Ezt válaszolta tehát Orbán Viktor sajtófőnöke aZ RTL Híradónak arra a kérdésére, hogy a miniszterelnök miért így említette Karikó Katalint.

Az RTL Híradó által megkérdezett nyelvész szerint az asszonyság lekezelő kifejezés, az ellenzék szerint pedig kijelöli a nők társadalmi szerepét.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy Orbán Viktor rajongói most arról beszélnek a sarki fűszeresnél és a közösségi médiában, hogy Orbán Viktor milyen tisztelettudó módon beszélt a kutatóról, hiszen vidéken, sok helyen az asszonyság szerintük nem pejoratív kifejezés. Azt is mi tesszük hozzá, immáron véleménykélnt, hogy még, ha így is lenne (de szerintünk nincs így), akkor is több, mint illetlenség egy miniszterelnöktől bárkit is asszonyságnak nevezni.

KategóriákMETÁL