A Pécsi Tudományegyetemen létrehozandó Tudományos és Innovációs Park nyert el 4 milliárd forint uniós támogatást, a „Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése” elnevezésű uniós pályázati kiírás, egy GINOP-felhívás eredményeként. A Magyar Közlönyben a karácsonyi ünnepek előtt közzétett kormányzati döntés elősegíti a Pécsi Tudományegyetem vállalkozási és gazdaságfejlesztési funkciójának megerősítését annak érdekében, hogy az intézmény képes legyen egy térségfejlesztő tudományegyetem szerepének betöltésére, írta kedden az UnivPécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Tudományegyetem a XXI. századi magyar tudományos és kutatói élet meghatározó szereplője, így már eddig is komoly erőforrásokat mozgatott meg annak érdekében, hogy ne csak a saját, hanem az őt körülvevő gazdasági-társadalmi környezet versenyképességét is javítsa mind a tudomány, mind pedig a gazdaság területén – idézi az egyetemi lap Miseta Attilát, a Pécsi Tudományegyetem rektorát, aki keddi sajtótájékoztatón beszélt a közelgő fejlesztésről.

Szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik a mostani fejlesztést előkészítették és akikre e megvalósításban, majd a folytatásban is számítunk, fogalmazott.

Mint elhangzott, a határozottabb fejlődés érdekében a PTE hosszabb ideje készíti elő az integrált tudományos és innovációs kapacitásainak fejlesztését, a jelenlegi rektori vezetés pedig elkötelezett abban, hogy a dél-dunántúli pécsi egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma megteremtését minden erejével előmozdítsa.

A folyamat egyik első nagy eredménye a GINOP-2.3.1-20 azonosító jelű („Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése”) felhívás keretében megvalósuló Tudományos és Innovációs Park (TIP). A négymilliárdos támogatás felhasználása során a PTE célja az innovációt vonzó és a vállalkozói kedvet és hitet erősítő szellemi és vállalkozási ökoszisztéma kialakítása. A TIP létrehozásával a meglévő képzési és innovációs kapacitásaira, a térségi iparági hagyományokra, klaszterszerveződésekre, valamint az országos vállalati kapcsolati tőkéjére kíván építeni.

Miseta Attila a TIP-ről már újévi köszöntőjében is beszélt a múlt év eredményeinek összefoglalása melllett.

A PTE TIP programcsomagjának fókuszában a kreativitás, innováció, digitalizáció, tőkevonzási képesség javítása és fenntarthatóság állnak. A fejlesztés első üteme még az idén elindul, amely során a vállalkozói kompetenciák fejlesztésén keresztül az egészséggazdasági fejlesztéseket megalapozó tudományos témák, így a digitális egészségipari innovációk, okostechnológiák, valamint a specializált gépgyártás és intelligens technológiák (high tech), és a zöld gazdaság kapják a legnagyobb hangsúlyt, írták.

Az előttünk álló évtized legnagyobb kihívása, hogy az egyetemünk mennyiben tud a régió motorjává válni – ezt már Decsi István, a PTE kancellárja mondta. – Az első lépést ezzel a fejlesztéssel meg tudjuk valósítani, de az ambícióink nagyságrenddel nagyobbak, több ütemben szeretnénk folytatni a fejlesztéseket, a gazdasági szereplőkkel szorosabb és innovatívabb együttműködés keretében, amely során láthatóbb és kiemelkedőbb lesz az egyetemünk, akár nemzetközi vonatkozásban is – tette hozzá.

Az első ütem területileg is az egyetem ingatlanjaiban valósul meg, melynek helyszíne a Nyár utcai telephelyen lesz – beszélt a már a koonkrét részletekről dr. Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes.

A tervezett fejlesztések és azok hatásai valamennyi kar aktivitását ösztönzik majd, például co-working műhelyek megteremtésével. A terveink szerint 2027-ig, több lépcsőfokos projektként szeretnénk továbbfejleszteni a Tudományos és Innovációs Parkot, bízva abban, hogy ezekhez is megfelelő támogatást tudunk elnyerni – hangsúlyozta dr. Betlehem József.

KategóriákMETÁL