Fontos szavazás volt ma a parlamentben: a Fidesz-KDNP koalíció 133 képviselője rábólintott a veszélyhelyzet újabb, 90 napos meghosszabbítására. A harmadik hullám és az emelkedő adatok lehetett a kulcsszó. Május végéig maradnak a jelenlegi szabályok.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs a különleges jogrend is, ami persze nem csak a polgármestereknek ad különleges jogosítványokat, de a kormánynak és a kormányfőnek is.

A Fidesz-KDNP-kétharmad szavazta meg tehát a veszélyhelyzet időbeli kiterjesztését a palament hétfői ülésén. A veszélyhelyzet újabb, 90 nappal, május végéig történő meghosszabbítására 133 igen és 55 nem szavazat érkezett, egyvalaki pedig tartózkodott.

Mindez persze az előzetesen elmondottaknak, a vártnak megfelelt, hiszen egyértelmű volt, hogy ebben a kérdésben minden kormánypárti képviselő igennel fog szavazni, az ellenzék viszont egyértelművé tette, hogy ma nem számíthatnak az ő szavazatukra.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtt azt mondta, hogy a kormány a közelmúltban több olyan, gyakorlatilag a törvényeknek megfelelő rendeletet alkotott a különleges jogrendet kihasználva, amikkel nem tudnak egyetérteni, és amelyeknek nem sok közük van a vírusjárványhoz vagy a veszélyhelyzethez. Például a tiltakozás és az egyetemfoglalás miatt így törölték a Színház- és Filmművészeti Egyetem első félévét. De azokban sem volt sok köszönet szerinte, amelyeknél a járványra hivatkoztak, például a helyi iparűzési adó csökkentésére.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint a kormánypárti képviselők az előterjesztés vitájában egyetlen mondat erejéig sem gyakoroltak önkritikát.

„Önök nem éltek, hanem visszaéltek a rendkívüli felhatalmazással” – vélekedett Keresztes.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje szerint a fideszesek a gazdaságvédelmi alap 80%-át válságkezelés helyett magukra, stadionra, vadászati kiállításra és a „haverok” szállodáira költötték. Az ellenzék is vakcinát fejleszt, de egy másfajta vírus ellen: lopás, hazugság és arrogancia ellen, amit nem orvosok, hanem a nép fog beadni, és nem mindenkinek, hanem a kormánypárti politikusoknak.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szerint viszont a Gyurcsány-koalícióra, azaz “a baloldalra” nem lehet számítani a járvány elleni védekezésben, pedig már itt van a harmadik hullám, és meg kellene őrizni az emberek egészségét, majd a gazdaságot újraindítani. Kocsis azonban örült, hogy a Fidesz-KDNP-nek kétharmada van, így nem számít, hogy “a baloldal” nem akart segíteni.

A veszélyhelyzet a mai döntés szerint május 23-áig tart, persze arra van mód a későbbiekben bármikor, hogy ezt a dátumot előrébb hozzák.

KategóriákMETÁL