Igaz, fizikailag nem találkoztak a képviselők, egy online konferencia volt, de már ez is előrelépésnek mondható. Országunkban ugyanis mostanra szenzációszámba megy, ha egy vagy több kormánypárti politikus leül politikai kérdésekről és közéletről vitázni egy nem kormánypárti politikussal. Az egyik legutóbbi ilyen eset is baranyai fideszessel történt, csodájára is jártak: Polics József Komló azóta újraválasztott fideszes polgármestere érezte úgy, hogy nem gond, ha leül kihívójával a választás előtt, szerevezett keretek közt vitatkozni.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjratervezés címmel szervezett online konferenciát a Republikon Intézet, amelynek legfőbb érdekessége az volt, hogy ezúttal egy fideszes képviselő is leült beszélni ellenzéki politikusokkal. Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke Cseh Katalinnal a Momentum EP-képviselőjével, Dorosz Dávid, a Párbeszéd főpolgármester-helyettesével és a DK-s Varju Lászlóval, a parlament költségvetési bizottságának elnökével vitázott – olvasható a Magyar Narancs cikkében.

A fő téma az volt, mennyire segítik a kormány intézkedései a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást.

Persze, lehetséges, hogy az oka most ennek a “nyitásnak” az volt, hogy a mértékadó vélemények szerint is a kormány kifejezetten jól, az ellenzékhez képest megerősödve jött ki a koronavírus-járványból. A választók nagyobbik részével sikerült elhitetniük, hogy kiválóan kezelték a járványt, az ellenzékről pedig azt, hogy nem tett ez idő alatt semmi mást, csak gáncsoskodott.

Bánki is a sikerre helyezte a hangsúlyt. Elmondta, hogy szerinte a kormány jól és gyorsan reagált a járványra. Magyarország gyorsan ki fog lábalni a válságból, és mindez a munkahelyteremtő programoknak, a kedvezményes hiteleknek, a családokat és vállalkozásokat is támogató 2021-es költségvetésnek lesz köszönhető. Sőt, szerinte a GDP nem is csökken az idén, jövőre pedig 4 százalékos növekedés lesz.

Varju László szerint a kormány maga sincs tisztában azzal, mi történik az országban. Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter éppen ellentéteset mond az ország várható teljesítményéről.

Cseh Katalin úgy látja, hogy a válság főképpen az alacsony társadalmi státuszú embereket érintette, a gyange hazai szociális háló miatt az ő helyzetüket csak tovább súlyosbodhat. Az álláskeresési járadék csupán három hónapig jár, és ma még semmi sem látszik a kormány munkahelyteremtési ígéreteiből. Bánki Erik erre azt mondta, hogy a kormány a munkaalapú társadalomban hisz, ezért nem tervezik az álláskeresési járadék idejlnek meghosszabbítását.

Dorosz Dávid azonnali és közvetlen segítséget követelt, szerinte a megoldást az alapjövedelem bevezetése jelenhetné, aminek a költségeit Orbán oligarcháinak kellene viselniük.

A teljes riport a Magyar Narancs cikkében olvasható.

KategóriákMETÁL